Kokareç şimdi AB üyesi oldu

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmesi durumunda yasaklanacağı iddia edilen ve bir dönem Türkiye'de en çok tartışılan konu olan kokoreç, Almanya'nın Mannheim kentinde satılmaya başlandı.

Gaziantepli Ali Kaplan, çevreden gelen talepler üzerine, gerekli izinleri alarak kokoreç satmaya başladıklarını söyledi.

Geçtiğimiz yıllarda Türkiye'de bir süre Avrupa Birliğ'ne (AB) giriş sürecinde tartışmalara konu olan kokoreç artık Mannheim'da. Mannheim'da Bolkepçe adlı lokantayı işleten Ali Kaplan, çevreden gelen talepleri de dikkate alarak bu konuda bir dizi çalışma yürüttüklerini ve artık gerekli izinleri alarak kokoreç satışlarına başladıklarını dile getirdi.

Gaziantepli Ali Kaplan, kokoreci artık müşterilerine sunuyor. Ali Usta, "Şu anda piyasada kokoreç satan yok. Hem bir yenilik olarak hem de gelen talepleri dikkate alarak bu konuya eğildik. Zaten daha önceden kelle-paça ve işkembe çorbası yaptığımız için sakatat ile ilgili konulara aşinaydık." dedi. Kokorecin temiz yapıldığında sağlığa zarı olmadığını vurgulayan Kaplan, "Zaten İtalya, Yunanistan ve İspanya'da kokoreç serbestçe yapılıp yeniliyor. Kokoreç'in esasen geldiği yer de Yunanistan." dedi.

BAĞIRSAKLARI DEFALARCA YIKIYOR

Kokoreç için gerekli bağırsak ve mumbarı güvenilir bir yerden aldığını söyleyen Ali Kaplan, kokoreçte temizlik konusunun çok önemli olduğuna dikkat çekiyor. Ali Kaplan, "Biz de bu konuda çok titiz davranıyoruz. Bağırsaklar mezbahadan temizlenmiş olarak geliyor fakat biz burada bir kez daha temizliyoruz. Su ile defalarca yıkanıyor ve iyice temizleniyor. Daha sonra da kokorecimizi hazırlıyoruz." diye konuştu.

"KOKORECE İZİN VEREN KONTROLÖR KELLE-PAÇA HASTASI"

Ali Kaplan, Kokoreçle ilgili izni Mannheim Belediyesi Gıda Kontrol Dairesi çalışanlarından Stefan Weber'in verdiğini söyledi. Kaplan, "Weber, bizim dükkânın da kontrollerini yapan kişi. Onunla bu konuyu görüştük ve talebimizi ilettik. Weber de ilgili yerlere sorarak ve araştırarak gerekli izinleri verdi. Weber'e de kokorecimizden yedirdik. Zaten kendisi kelle-paça çorbası hastası ve sık sık çorba içmeye geliyor." diye konuştu.

Kokoreç ocağını Türkiye'de yaptırtıp getirdiğini anlatan Ali Kaplan, kokoreci yiyenlerin memnun kaldığını söyledi.