Demirel itirafta bulundu

Türkiye'nin nükleer enerjide geç kaldığını söyleyen Demirel, kendi hükümetleri dönemiyle ilgili bir de itirafta bulundu.

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Türkiye'nin nükleer enerjide geç kaldığını söyledi. Nükleer santral kurulması için dört defa ihaleye çıkıldığını belirten Demirel, beşincisine hazırlanıldığını hatırlattı. Demirel, "Bu da neticelenmezse Türkiye, beş defa ihaleye çıktığı halde neticelendiremeyen tek ülke olacak." dedi.

İzmir Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi'nde düzenlenen Türkiye 11. Enerji Kongresi ve Sergisi'ne katılan Demirel, enerjide özel sektörün teşvik edilmesi gerektiğini söyledi. Devletin elindeki tesislerin verimli çalışmadığını iddia eden Demirel, "Üretim tesislerinin yüzde 58'i devletin elinde ama üretimin yüzde 48'ini devlet karşılıyor. Özel sektör ise yüzde 42'lik tesis payıyla enerjinin yüzde 58'ini karşılıyor." şeklinde konuştu.

Enerjide 1953 Türkiye'si ile bugünü karşılaştıran Demirel, alınan mesafeye dikkat çekti. Türkiye'nin nükleer enerjiye mutlaka geçmesi gerektiğini belirten Demirel, gecikmenin faturasının ağır olduğunu anlattı. Petrol ve doğalgaz boru hatlarıyla Türkiye'nin enerji köprüsü haline geldiğini vurgulayan Demirel, şunları kaydetti: "Nabucco ve Güney Akım son derece iyi projelerdir. Bunlar Türkiye'yi transit ülke konumuna indirgemiştir. Sadece köprü olmak yetmez. Köprü olarak kalınırsa üzerinden geçip giderler. Enerjinin ticaretini de yapmak lazım."

Elektrik dağıtım şebekelerinde kayıp kaçak oranının yüzde 20 olduğunu ifade eden Demirel, kendi hükümetleri döneminde de bunu aşağıya çekemediklerini itiraf etti. Başka ülkelerde bu oranın yüzde 5-7 arasında olduğunu belirten Demirel, "Kaybı yüzde 10'a indirebilirseniz, Türkiye'nin enerji sistemine bir GAP daha kazandırmış olursunuz. Bu kaçağın bir mazereti yoktur." dedi.