Davutoğlu TBMM'ye bilgi verdi.

Dış İşleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ermenistan ile imzalanan protokol hakkında bilgi verdi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanan protokole ilişkin bilgi vererek "Kafkasya'nın kaderini tarih boyunca belirlemiş bir ülke olarak bu statüko karşısında kayıtsız kalmamız mümkün değil" dedi.


Davutoğlu konuşmasını söyle sürdürdü: Türkiye'nin dış politikasının esasları sağlam temellere oturmuş ve belirgindir. Burada en temel esas her zaman vurguladığımız gibi ülkemizde etrafında bir barış,istikrar ve refah kuşağı oluşturmaktadır. Bu dış politikamızın en öncelikli hedefidir. Gerek Ortadoğu gerek Balkanlar gerek Kafkaslar gerek Karadeniz ve Akdeniz bütnü bölgelerde kalıcı bir barış ve istikrar çalışmalarımızı sürdüreceğiz.Bu çerçeveden baktığımızda son derece ilkesel bir politika takip ediyoruz ve bu anlayışı yerleştirebilmek içinde tüm bölgelerde dört ana ilkeyi hayata geçirmeye çalışıyoruz.

Birincisi bu bölgedeki herkes için güvenli ve istikrarı teminat altına almak. İkincisi sorunlar olduğunda sorunların diyalog yoluyla çözülmesi ve uzlaşı yönetimini temin etmek üzere siyasal diyalog zeminini güçlendirmek. Üçüncüsü ortaya çıkan ekonomik düzenle barışın önnündeki engelleri ortadan kaldırmak. Dördüncüsü kültürel alanda yanyana yaşayan iç içe yaşayan farklı dini, mezhebi, etnik,ideolojik ayrımlardaki ülkelerin toplulukların birlikte bu farklılıkları içselleştirerek barış içinde yaşamalarını temin etmek.

Güney Kafkasya'da kültürel anlamda farklı unsurlar birbirinden kopmakta ve yüzyüze temas imkanlarını kaybetmektedir.Böyle bir statüko mevcut iken Türkiye'de Anadolu topraklarında Kafkasya'nın kaderini tarih boyunca belirlemiş bir ülke olarak bu statüko karşısında kayıtsız kalmamız mümkün değil.