Türkiye ve ABD olası bir komünist rejimden dolayı yakındı

CNN Türk ekranlarına konuk olan Amerika'nın Eski Dış İşleri Bakanı Colin Powell, Mehmet Ali Birand'ın sorularını yanıtladı.

Türkiye’ye hala bulunduğu bölgede önemli roller düştüğünü ifade eden Powell’in, Mehmet Ali Birand’ın sorularına yanıtları şöyle oldu;

M.B.: Bir asker, Eski bir Dış İşleri Bakanı olarak siz Türkiye’nin bölgedeki rolünü nasıl görüyorsunuz.

C.P.: Türkiye’nin özellikle coğrafi olarak Avrupa ve Asya arasındaki konumu dolayısıyla soğuk savaş döneminde çok önemli bir rolü olduğunu düşünüyorum. Zaten bu yüzden olası bir komünist rejime karşı Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri yakındı. Şimdi yeniden baktığımızda soğuk savaş geride kaldı. Fakat Türkiye coğrafi açıdan hala önemli bir rol üstlenmeye devam ediyor. Özellikle son dönemde Türkiye’nin bölgede oynadığı rol ve arabuluculuğu beni çok etkiledi. Gelecekte de umuyoruz ki Avrupa Birliği üyesi olarak bu rolü üstlenmeye devam edecek.

M.B.: Türkiye Kürtler ile PKK ile biryandan çözmeye çalışıyor. Sizce Türkiye bu sorunlarına neden çözüm bulmalı. Siz bu konuyla yakından ilgilendiniz.

C.P.: Bazen Türkiye’nin hem sert gücü hem de yumuşak gücü kullanması lazım. Bir yandan terör örgütlerine karşı kendiniz savunmanız gerek. Şimdi Türk hükümetinin düşüncesi ve yaptığı şey terör faaliyetleri tolere edilmeden acaba ortak bir zemin oluşturulabilir midir.

İŞTE BİRAND VE POWELL ARASINDA GEÇENLER
VİDEO YÜKLENİYOR