Türkiye arabuluculuk yapmayacak

İran Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyaretinde, ikili, bölgesel ve uluslararası konuların ele alınacağını, ancak nükleer konuda arabuluculuğun söz konusu olmadığını söyledi.

Mutteki, Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, Başbakan Erdoğan'ın İran ziyaretine ilişkin değerlendirmelerde de bulundu.

Bakan Mutteki, "Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, iki ülkenin üst düzey yetkilileri arasındaki görüşmeler ve önceden planlanmış bir program çerçevesinde İran'a gelecek" dedi.

İran ve Türkiye arasında son dört yılda çeşitli alanlardaki ilişkilerin gözle görülür oranda arttığını kaydeden Mutteki, ekonomik ve siyasi alanlarda artan işbirliğinin, iki ülkenin sahip olduğu potansiyelin göstergesi olduğunu söyledi.

İki ülke yetkililerinin mevcut ilişkileri daha da geliştirmekte kararlı olduklarını ifade eden Mutteki, "İran ve Türkiye görüşmelerinde ikili çeşitli konular ile bölgesel ve uluslararası konuların ele alınması doğaldır" dedi.

Mutteki, Başbakan Erdoğan'ın ziyaretinde nükleer konuda arabuluculuğun gündeme gelip gelmeyeceğine ilişkin olarak da "Nükleer konuda arabuluculuk söz konusu değil. Erdoğan'ın ziyaretinde, İran ve Türkiye'nin ilgi duyduğu çeşitli konular ele alınacak ve bu konularda fikir teatisinde bulunulacak" diye konuştu.

İranlı Bakan, Başbakan Erdoğan'ın ziyaretinin konusu ve buna ilişkin haberlerin basın aracılığıyla kamuoyuna duyurulacağını söyledi.
Mutteki, İran'ın nükleer enerji faaliyetlerinin yasal ve doğal süreci içinde devam edeceğini de ifade etti.