Murat Demirel'in tutuklanması talep edildi

TMSF, Egebank'ı zarara uğrattığı gerekçesiyle yargılanan Demirel'in tutuklanmasını talep etti.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), el konulan Egebank'ı usulsüz işlemlerle zarara uğrattığı gerekçesiyle yargılanan, bankanın eski sahibi Yahya Murat Demirel'in adli kontrol hükümleri çerçevesindeki yurt dışı yasağını ihlal ettiği gerekçesiyle tutuklanmasını talep etti.

Egebank'ın usulsüz işlemlerle zarara uğratıldığı iddiası ile Yahya Murat Demirel'in de aralarında bulunduğu sanıkların yargılanmasına, İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi.

Duruşmada, bazı sanıkların vekillerinin yanı sıra Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) vekili Ahmet Barut ve Meltem Oflaz ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) vekili Ahmet Erişen ve Ayşegül Demirbaş hazır bulundu.

Bilirkişilerin, dosyanın kapsamlı olması nedeniyle 2 aylık ek süre talep etmelerine ilişkin dilekçe okunarak dosyaya kondu.

Söz alan TMSF vekilleri de sanık Yahya Murat Demirel hakkında tutuklama kararı verilmesini talep ederek, konuya ilişkin bir dilekçeyi mahkemeye sundu.

Bilirkişilerin 2 aylık ek süre talebini yerinde bulan Mahkeme Heyeti, bilirkişi raporunun beklenmesi ve Yahya Murat Demirel hakkında verilen dilekçenin incelenmesi amacıyla duruşmayı erteledi.

TMSF AVUKATLARININ DİLEKÇESİ

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu vekillerince mahkemeye sunulan dilekçede, CMK'nın ''Adli kontrol hükümlerini isteyerek yerine getirmeyen şüpheli veya sanıklar hakkında, hükmedilebilecek hapis cezası süresi ne olursa olsun, yetkili yargı merci hemen tutuklama kararı verebilir'' şeklindeki 112. maddesine atıfta bulunularak şöyle denildi:

''Sanık Yahya Murat Demirel aleyhinde yürütülmekte olan cezai kovuşturmalarla ilgili adli kontrol koruma tedbiri kapsamında yurt dışına çıkış yasağı yükümlülüğü getirilmiş, ancak sanık Yahya Murat Demirel bu yükümlülüğüne aykırı hareket etmiştir. Nitekim bu durum Beykoz Sulh Ceza Mahkemesinin 2005/458 E, 2008/441 K sayılı kararı ile sübuta ermiştir.

Anılan davada, sanık, yurt dışı çıkış yasağına rağmen, buna muhalefet etmiş olması nedeniyle mahkum olmuş, sanık tarafından ileri sürülen temyiz talebi de reddedilerek karar kesinleşmiştir.

Öte yandan, huzurdaki davada sanığa atfedilen suçların çokluğu ve ağırlığı, özellikle zimmet suçunun CMK'nın 100. madde kapsamında tutuklamayı gerektirmesi, sanığın duruşmalara katılmaktan imtina etmesi, delillerin henüz toplanmamış olması da nazara alındığında sanığın tutuklanmasının gerekliliği bu yönler itibarıyla da sabit olmaktadır. Açıklanan nedenlerle sanık Yahya Murat Demirel aleyhine hemen tutuklama kararı verilmesini arz ve talep ederiz.''

İDDİANAMEDEN

Kaldırılan İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 615 müşteki olduğu dikkate alınarak, suç tarihinde Egebank AŞ ve Egebank Off-Shore Limited Şirketinin sahibi olan Yahya Murat Demirel'in 1890 ile 4 bin 727 yıl, bankanın yönetim kurulu üyesi Ali Süha Paya, bütçe ve mali kontrolden sorumlu müdür yardımcısı Sevtap Arslan, Egebank Off-Shore'un kurucusu Kevin Hood, off-shore şirketin genel müdürü Aykut Karabulut ve aynı şirketin ortağı Hüsnü Barbaros Olcay'ın 1846 ile 4 bin 615'er yıl, Demirel'in yakın arkadaşı Gökalp Baştürk'ün 1863 ile 4 bin 653 yıl, Demirel'in firmalarında yönetici olan yakın arkadaşı Şaban Ayhan Tatlıgil'in de 1857 ile 4 bin 638 yıl arasında ağır hapis cezalarına çarptırılmaları isteniyor.

İddianamede, aralarında iş adamı Cavit Çağlar, Egebank Yönetim Kurulu üyesi Neslihan Demirel, Cenajans Grey'in sahibi Nail Keçili ve Akdeniz Turizm A.Ş'nin yöneticisi Ayşenur Esenler Demirel'in de bulunduğu diğer sanıkların ise 2 ile 78 yıl arasında değişen çeşitli hapis cezalarına çarptırılmaları talep ediliyor.