Engellilere destek

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, engelli vatandaşların her türlü ihtiyacını karşılarken, bünyesindeki şirketlerde özürlüleri istihdam ediyor.

Büyükşehir Belediyesi ve iştiraklerinden İSU, Kent Konut, Belde A.Ş., İzeydaş, Antik Kapı, Sekapark Otel, Komek bünyesinde 152 engelli istihdam ediliyor. Ayrıca Gülen Yüzler projesiyle engelli vatandaşların üretime katılmaları sağlanıyor. Gülen Yüzler Engelliler Mesleki Rehabilitasyon ve İş Yeri Merkezi bünyesinde 36 engelli vatandaş istihdam ediliyor. Engelliler, Gülen Yüzler Projesi kapsamında Dikim Atölyesi, A4-A5-A3 Kağıt Kesme ve Paketleme, Grafik tasarım, Seriğrafi, Dijital Baskı Atölyesi, Sera Merkezi, Atık Kağıt Geri Kazanım Atölyesi, Ağ Örme atölyesinde çalışarak hayata tutunuyor.
İstihdamın yanında engellilerin sokakta rahat hareket etmeleri için de Büyükşehir Belediyesi kent genelini yeniden şekillendiriyor. Yeni yapılan Turgut Özal, Adnan Menderes, Mimar Sinan üst geçitlerinde 9 adet engelli asansörü yer alıyor. Leyla Atakan, Köseköy, Gebze, Karşıyaka, Gölcük kültür merkezlerinde ve Turgut mahallesi sosyal tesisinde ve Büyükşehir Belediyesi hizmet binalarında özürlü asansörleri bulunuyor.
Büyükşehir Belediyesi ayrıca engelli sporcuları destekleyerek hem Türkiye hem de dünya çapında ses getiren dereceler elde ediyor. Büyükşehir Kağıtspor bünyesinde mücadele eden engelli sporcular judo, halter, bilek güreşi gibi spor branşlarında boy gösteriyor. Türkiye rekorları kıran, Avrupa ve Dünya Şampiyonaları hatta Olimpiyat Oyunları'nda büyük başarı sağlayan sporculara sahip olan Büyükşehir Kağıtspor engelli sporculara verdiği desteği sürdürüyor.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin Alo Özürlüyüm Destek Hattı da bulunuyor. Sosyal destek sistemleri yetersiz ortopedik ve görme özürlü vatandaşlarımızın kamu kurum ve kuruluşları ve hastanelere rahatça ulaşımlarının sağlanmasını amaçlayan destek hattı, "mesai saatleri içinde ve randevulu sistemle" çalışıyor. 2006 yılından 2009 Ağustos ayına kadar toplam bin 368 adet ulaşım hizmeti sağlanırken, 4 bin .664 adet danışmanlık hizmeti verildi.
Kendi imkanlarıyla yardımcı araçlar temin edemeyen engelli vatandaşlara bu araçlar Büyükşehir Belediyesi'nce temin ediliyor. Akülü tekerlikli sandalye, manüel tekerlikli sandalye, teniz özellikli sandalye, işitme cihazı, hasta yatağı, hasta bezi, çocuk bezi ve ortopedik araç ve gereçler başta olmak üzere 2004-2009 yılları arasında yapılan yardımların tutarı 1,5 milyon lirayı buluyor. Ayrıca hasta, yaşlı ve maddi imkanı olmayan vatandaşlara da evde bakım hizmeti veriliyor. 2006 yılından bu yana Kocaeli'ler evde bakım hizmetinden yararlanıyor. Hasta, yaşlı kendine bakamayan veya maddi imkanı olmayan vatandaşlara bu hizmet veriliyor. Doktor, hemşire, fizyoterapist, refakatçi, oluşan ekip yoksul Kocaeli'lere hizmet veriyor. 2006'dan bu yana faaliyette olan evde bakım hizmeti ile 90 bin ziyaret yapıldı