Eğitime 'İlk Adım' desteği

Türkiye Vodafone Vakfı, okul öncesi eğitimde yurt çapında seferberlik başlatıyor.

Eğitime 'İlk Adım' desteği
Bugüne kadar gerçekleştirilen okul öncesi eğitime yönelik en kapsamlı proje, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray ve AÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Ayşen Özyeğin’in katıldığı bir toplantıyla kamuoyuna tanıtıldı.

Okul öncesi eğitime erişimin düşük olduğu illerde, hayata eşit fırsatla başlayamayan çocuklara kaliteli okul eğitim vermeyi amaçlayan proje kapsamında, anasınıfları en ideal fiziki malzemelerle donatılacak. Bu sınıflarda eğitim alan çocukların ebeveynlerine aile eğitimleri düzenlenecek. Ayrıca, Bakanlık tarafından bu sınıflarda görevlendirilmiş öğretmenlere okul öncesi eğitimi konusunda uygulamalarını güçlendirecek eğitimler verilecek ve müfredata uygun tasarlanan “İlk Adım” öğretmen kitleri ile eğitim programı zenginleştirilecek.

Yaş gruplarının ilgi ve ihtiyaçlarına göre tasarlanan program sayesinde çocukların çok yönlü gelişimi ve aktif öğrenme sürecine katılımları desteklenecek, okul sevgisi ve öğrenme arzusu aşılanarak ilköğrenime geçiş sürecinin de kısaltılması hedeflenecek.

Toplantıda söz alan Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray okul öncesi eğitimin bilgi toplumu olma yolundaki Türkiye için önemine işaret etti. “İlk Adım” projesinin Vodafone’nun önceliklendirdiği “eğitim” alanındaki uzun dönemli yatırımlarının itici gücü olacağını belirten Timuray, ülkemizin bilgi toplumu yolunda küresel dünyada hak ettiği yeri alabilmesi için eğitim alanında temel ihtiyaç ve önceliklerinden biri olan okul öncesi eğitime yapılacak katkıları önemsediklerini ve yatırımlarını buraya odakladıklarını söyledi. ““Vodafone Türkiye olarak ülkemizin gelecekte bilgi toplumuna dönüşmesi için uzun vadeli bir yaklaşımla ve kararlılıkla yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Bilgiye ulaşmayı her yerden mümkün kılan 3G teknolojisini, bu vizyon doğrultusunda çok önemli bir kilometre taşı olarak görüyoruz” diyen Timuray sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye Vodafone Vakfı’nı kurarken de vizyonumuzu ‘bilgi toplumuna dönüşümde etkin bir oyuncu olmak’ olarak belirlemiştik. Bilgi toplumuna geçişte ön koşul olan eğitim alanındaki yatırımlara önem veriyoruz. Bir bütün olarak baktığımızda 3 yıl gibi kısa bir sürede sosyal yatırım projelerine 8 milyon TL’ye ulaşan bir kaynak aktaran Vakfımız aracılığı ile okul öncesi eğitime ülke hedefimiz doğrultusunda uzun soluklu yatırımlarımızı sürdüreceğiz” dedi. AÇEV ve Türkiye Vodafone Vakfına çalışmalarından dolayı teşekkür etti.

Okul öncesi eğitime büyük önem veren ve bu konuda detaylı çalışmalarda bulunan Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu İlk Adım projesi’nin toplantısında yaptığı konuşmada, okul öncesi eğitimde uzman bir kurum olan AÇEV ve iletişim sektörünün ne önemli markalarından olan ve uzun vadeli vizyonla İlk Adım Projesi’ne destek veren Vodafone ve Türkiye Vodafone Vakfı ile birlikte İlk Adım Projesi’ni hayata geçiriyor olmaktan memnuniyet duyduğunu ifade etti. Çubukçu, “Türkiye Vodafone Vakfı’nın uzun vadeli vizyonla okul öncesi eğitime destek vermektedir. İlk Adım projesinde beraber çalıştığımız için mutluluk duyuyorum” dedi. Milli Eğitim Bakanı olarak göreve başladığı ilk günden beri okul öncesi eğitimi öncelikleri arasına aldığını belirten Bakan Çubukçu, 2012-2013 öğretim yılında okul öncesi eğitimi Türkiye çapında yüzde 100’e ulaştırmayı hedeflediklerini kaydetti. Böylece Ulu Önder Atatürk’ün özlemini duyduğu toplum hedefinin gerçekleştirilmiş olacağını belirtti. Bakan Çubukçu’nun konuşmasının sonunda, Esenler’de eğitime açılan anasınıfına 3G teknolojisi ile bağlanılarak okul müdürü ve öğrencilerle görüntülü konuşma gerçekleştirildi.

Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Rengin Onay’da toplantıda yaptığı konuşmada, “son yıllarda Bakanlığımızın önderliğinde eğitim alanında yapılan reformsal çalışmalarla ‘okul öncesi eğitim’ konusunda kaydedilen hızlı ilerlemenin “İlk Adım Projesi” ile daha da ivme kazanacağını” belirterek sözlerine devam etti. “Milli Eğitim Bakanlığı ve AÇEV ile birlikte okul öncesi eğitime erişimin düşük olduğu 18 ilimizde Bakanlığımızın görevlendireceği öğretmenlerimizi okul öncesi eğitim konusunda müfredatı destekleyecek şekilde eğiterek, 180 adet anasınıfını ideal standartlara göre donatarak, çocuklarımızın ebeveynlerine aile eğitimleri düzenleyerek ‘İlk Adım Projesi’ni hayata geçiriyoruz.

İlk Adım ile okul öncesi eğitim alanında daha önceki yatırımlarımızın toplam etkisini 20 ilde, 302 sınıfta toplam 36 bini aşkın anne ve çocuğumuza taşıyacağız” dedi.Projenin mimarı AÇEV adına söz alan AÇEV Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ayla Göksel, projede anasınıfları ve eğitim programı haricinde 180 öğretmene çalışmalarını destekleyecek eğitimler verileceğini söyledi. Okullarda aile katılımı unsurunun önemine de değinen Göksel, programa katılan çocukların annelerine de düzenli aralıklarla aile eğitimleri vereceklerini açıkladı.