Altın fiyatlarında müthiş iddia

Yabancı analistler altın fiyatlarının 1980'li yıllardaki fiyatı ile kıyaslandığında enflasyona göre artmadığını belirterek fiyatlarda sekiz kata kadar artış öngörüyor.

Altın fiyatlarında son yükselişten sonra görülen tarihi fiyat, 1980'lerde görülen rekor fiyatın enflasyona göre güncellenmiş seviyesi ile kıyaslandığında hala yüzde 53 oranında düşük bulunuyor.

Altının ons fiyatı bu yıl yaklaşık yüzde 20 yükselişle 14 Ekim itibariyle 1.072 dolar seviyesini gördü ancak geçen otuz yılda tüketici fiyatlarında meydana gelen üç kat artış, altının 1980'lerde gördüğü seviyeye göre hala düşük kaldığını gösteriyor.

Bloomberg'de yayımlanan bir haber analizde bu noktaya dikkat çekilirken, o dönemde 873 dolar seviyesini gören altının, ABD Çalışma Bakanlığı enflasyon hesaplamaları dikkate alındığında şu anda 2.287 dolar düzeyinde olması gerektiği ifade ediliyor.

Altının fiyatı, hükümetlerin rekor seviyede bulunan borçları ve faizlerin neredeyse sıfır seviyesine yakın bulunması nedeniyle dokuz yıldır sürekli artarken, yatırımcılar bu çıkışın süreceği beklentisini taşıyor.

Yaklaşık 60 milyar dolar değerinde yatırım fonu ve aracılık işlemleri yöneten Toronto merkezli varlık yönetim şirketi DundeeWealth Inc. baş ekonomisti Martin Murenbeeld, konu ile ilgili değerlendirmesinde, "Altın herhangi biçimde zirve seviyesinde bulunmuyor" derken şöyle devam etti: "Dünyadaki para arzı arttı ve altın bu [para arzının kaydettiği] hıza ayak uyduramadı... Şu anda altının bu boşluğu kapattığı bir dönemi yaşıyoruz."

YATIRIMLARI KORUMA ARACI

Altının yükseleceğini öngören yatırımcılar hali hazırda yaşanan rekor borçlanmanın ve düşük faiz oranlarının ekonominin toparlanmaya başlaması ile hızlı bir enflasyon dönemi yaratmasını bekliyor. Bu yüzden yatırımcılar ekonomik karışıklık ve belirsizlik dönemlerinde korunmak için altın yatırımını tercih ediyor.

Bloomberg'e konuşan Armored Wolf LLC adlı hedge fon kuruluşundan John Brynjolfsson, altının döviz kurundaki değer kaybına karşı riski azaltan yatırım olduğunu söylerken, külçe altının ons fiyatının 2 bin dolar seviyesini göreceğini öngörüyor.

7 BİN DOLARIN ÜSTÜ

Haber analizde, daha kesin enflasyon değerlemesi yöntemi kullanan Shadowstats.com adlı sitenin editörü aynı zamanda ekonomist olan John Williams, altının 1980 yılındaki rekor seviyesini yakalaması için fiyatının altı kattan daha fazla artması gerektiğini söylüyor.

Williamson, ABD yönetiminin geçtiğimiz 20 sene içerisinde hayat pahalılığını tüketici fiyatlarına tam olarak yansıtmadığını, eğer yansıtmış olsaydı altının onsunun 1980 yılındaki rekor fiyata denk gelmesi için 7 bin 150 dolar olması gerektiğini belirtiyor.

Haberde merkezi Channel Adaları’nda bulunan yaklaşık 800 milyon dolar değerinde altın ve gümüş yatırımını yöneten GoldMoney.com adlı internet sitesinin kurucusu James Turk’ün de görüşlerine yer veriliyor.

ALTIN SEKİZ KAT ARTACAK

Turk, altın ile Dow Jones Sanayi endeksi arasında bulunan tarihi bağ nedeniyle altın fiyatlarının sekiz kat artacağı öngörüsünde bulundu. Turk, Dow Jones’un 1980 yılından beri 10 kat artış sağladığını da sözlerine ekledi.

Turk, altın ve bu yıl yüzde 14 değer kazanarak 10 bin seviyesine çıkan Dow Jones endeksinin Büyük Buhran ve 1980’lerin başında yaklaşık aynı düzeyde bulunduğunu söylerken, 21 Ocak 1980 tarihinde altının vadeli işlem fiyatının 873 dolara çıktığını, Dow Jones Endeksi’nin ise 946 dolara indiğini hatırlattı.

Turk, “Dolar sürekli olarak değer kaybediyor ve enflasyon etkisinde kalıyor” dedi ve şu ifadeleri ekledi,"2013 yılı itibariyle altın 8 bin dolar, Dow [Jones] ise 8 bin puan seviyesinde olacak.”