1145 öğrenci yurt dışına burslu gidecek

Milli Eğitim Bakanlığı'nın '5 yılda 5 bin öğrenci' projesi kapsamında bin 145 öğrenci daha yurt dışına gönderilecek. Başvuruları 24 Eylül-2 Ekim 2009 tarihleri arasında ÖSYM tarafından alınan öğrencilerden kazananlar belli oldu.

Buna göre bin 294 kontenjan için 4 bin 52 üniversite mezunu başvuruda bulunurken, bunlardan bin 145'i yurt dışında yüksek lisans yapmaya hak kazandı. Sadece Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) puanı ile üniversite diploma notu üstünlüğüne göre yerleştirilen öğrencilerden Milli Eğitim Bakanlığı gerekli evrakları 2 Kasım'a kadar göndermelerini istedi. Bu öğrenciler görecekleri 8 aylık yabancı dil eğitiminden sonra yurt dışına gönderilecek.

Öğrencilerin büyük çoğunluğu ABD, İngiltere ve Avrupa Birliği ülkelerindeki üniversitelerde okuyacak. Burslu öğrenim görecek öğrencilerin üniversite harçları ve sağlık harcamaları devlet tarafından karşılanacak. Bu öğrencilerden ABD'de okuyacaklara 1235 dolar, Almanya'dakilere 1035 Euro, Fransa'daki 1.105 Euro, İsviçre'dekilere 2300 Frank, İngiltere'dekilere 835 sterlin aylık burs verilecek.

2006 yılında başlayan proje kapsamında halen yurt dışında bin 435 öğrenci bulunurken, 200'ünün işlemleri sürüyor. Öğrencilerin büyük bölümü Türkiye'deki bir üniversite ile ilişkilendirilirken, dönüşte bu üniversitelerine görevlerine başlayacak. BOTAŞ, TCDD, TPAO gibi kamu kurumları adına giden öğrenciler ise dönüşte bu kurumlarda iş başı yapacak.

Diploma notu ve ALES'iniz yüksek olsun

Yurt dışına gönderilecek için önceki yıllarda yabancı dil eğitimi ağırlıklı olarak yurt dışında verilirken, bu yıldan itibaren yabancı dil eğitimi Türkiye'de verilecek, öğrenciler yurt dışında ise kısa süreli dil uyum kurslarına alınacak. Dil kursları öğrencilerin talebine göre Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya ve Trabzon'da düzenlenecek. Yeterli yabancı dil bilgisi olmayanlar yurt dışına gönderilmeyecek. 8 ay sürecek dil kurslarında öğrencilere 370 lira civarında harçlık verilecek.

İlk yıllarda proje yeni başlaması ve YÖK'ün sorun çıkarması nedeniyle gönderilecek öğrenci sayısı bini bulamazken, son yıllarda öğrencilerin projeye talebi artıyor. Bu yıl ilk kez binin üzerinde öğrenci yerleştirilirken, projenin 5 bin öğrenciyi buluncuya kadar devam ettirilmesi öngörülüyor. Diploma notu 100 üzerinden 70, 10 üzerinden 7, 4.00 üzerinden 2.75 ve ALES taban puanı 75 olan öğrenciler yurt dışında burslu lisans üstü eğitim için başvurabiliyor. ÖSYM ise sadece tercih edilen üniversitelere göre öğrencilerin ALES ve diploma puan üstünlüğüne göre yerleştirme yapıyor.