Meclis açılışında 'umre' tartışması

Bülent Arınç, Kamer Genç'e Meclis kürsüsünde yanıt verdi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, ''Ne Sayın Cumhurbaşkanı devletin parasıyla umre yaptı ne ben yaptım ne de kimsenin yapmasına izin veririz'' dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün konuşmasını tamamlamasının ardından, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, kendisi ile 4 siyasi parti grubunun başkanvekilinin imzaladığı, ihtisas komisyonları üyelerinin siyasi partilere ve bağımsızlara göre dağılımını içeren Danışma Kurulu önerisini okuttu.

Danışma kurulu önerisi aleyhinde konuşan Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, ihtisas komisyonlarında bağımsız milletvekillerine yeterince yer verilmediğini ifade etti.

TBMM İçtüzüğünün değiştirilmesi ve Başkanlık Divanı'nda iktidar partisine 2 Başkanvekilliği verilmemesi gerektiğini belirten Genç, ''Genel Kurul çalışmaları sırasında da Başkanlık Divanındakilerin iktidar partisinden oluşmaması gerekiyor'' dedi.

AK Parti iktidarında Tunceli'deki eğitimin zayıflatıldığını iddia eden Genç, ''Kim devletin parasına, malına el uzatıyorsa onun hesabı sorulmalıdır'' diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün konuşmasını eleştiren Genç, ''Çukurambar'da Tayyip beyle yaptığınız gizli buluşma neydi, onu açıklaması lazım. Oradaki 4. kişi YÖK'ten miydi, Anayasa Mahkemesinden miydi?'' diye sordu.

Kamer Genç, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın Suudi Arabistan'daki temasları sırasındaki umre ziyaretini de gündeme getirdi.

Genç'in konuşmasının ardından Danışma Kurulu önerisi kabul edildi.

-BAŞBAKAN YARDIMCISI ARINÇ-

Sataşma olduğu gerekçesiyle söz isteyen Bülent Arınç, bugünün kendileri için özel bir gün olduğunu söyledi.

Kamer Genç'in Danışma Kurulu önerisi üzerinde konuşma yaptığını anımsatan Arınç, ''Sayın Kamer Genç, Danışma Kurulu önerisinden bir iki cümle söyledikten sonra, mutaden Abdullah Gül diyerek, Tayyip Erdoğan diyerek, belli kişileri isimleriyle andı'' dedi.

Bülent Arınç, şöyle konuştu:

''Bir yanlışlığı düzeltmek için söz aldım. Yoksa böyle günlerde polemiğe girmek, tartışmaya yol açmak doğru değil. Ama ne yapalım ki huy canın altında. Sayın Cumhurbaşkanımız ile birlikte Kral Abdullah tarafından kurulan Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nin açılışına davetliydik. Aramızdaki iyi ilişkileri de güçlendireceği ümidiyle, Sayın Cumhurbaşkanımız ile yolculuk yaptık. Uçağımız Cidde'ye gitti. Mekke'ye uçak inmiyor. Cidde'de üniversitenin açılışını yaptık. Dolayısıyla bizim Mekke'ye gitmek, umre yapmak gibi devletin uçağını ve imkanlarını kullanmak gibi bir davranışımız olmadı.

Sayın Genç, bunu soru önergesiyle de gündeme getirdi. Soru önergesine cevap vereceğim. Ama oradaki bir cümle önemlidir. 'Devlet parasıyla umre yapmak etik midir?' diye soruyor. Kesinlikle doğru değildir. Hatta devlet parasıyla umre yapmak ahlak dışıdır. Biz Suudi Arabistan'ın Cidde şehrindeki üniversite açılışına gittik. Ancak Sayın Genç bilmeyebilir. Mekke, Cidde'ye 70 kilometre uzaklıkta, çok yakın bir yerde. Her Müslüman Cidde'ye gittikten sonra fırsatını bulur, Mekke'ye gider ve umre yapar. Biz de fırsat bulduk, arabalarımızla Mekke'ye gittik ve umre yaptık. Allah kabul etsin. Allah sizlere de nasip etsin. Dolayısıyla ne Sayın Cumhurbaşkanı devletin parasıyla umre yaptı ne ben yaptım ne de kimsenin yapmasına izin veririz. Bu kesinlikle doğru değil.''

TBMM Başkanı Şahin, Arınç'ın konuşmasının ardından, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Irak'ın kuzeyinden Türkiye'ye yönelik terör tehdidinin ve saldırılarının bertaraf edilmesi amacıyla Hükümete verilen sürenin, 17 Ekim 2009 tarihinden itibaren 1 yıl daha uzatılmasını öngören Başbakanlık Tezkeresinin görüşülmesi amacıyla, birleşimi, 6 Ekim Salı günü saat 15.00'de toplanmak üzere kapattı.