Topkapı Sarayı çevresinde düzenleme

''Sur-u Sultani'' denilen bölgedeki kaçak binalar yıkılacak, başka amaçla kullanılanlar da Topkapı Sarayı ve müzelere devredilecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Topkapı Sarayı'nın dış surlarını çevreleyen ve ''Sur-u Sultani'' de denilen bölgedeki binalardan tescilli olmayanların yıkılması, başka amaçla kullanılanların da Topkapı Sarayı ve müzelere devri konusunda çalışma başlattı.

İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili, ''Sur-u Sultani'' bölgesine, zaman içinde saraya ait olmayan bazı binalar yapıldığını, bazı binaların da saraya ait olduğu halde kamu kurum ve kuruluşları tarafından başka amaçlarla kullanıldığını anlattı.

Kültür ve Turizm Bakanlığının, ''Sur-u Sultani'' içerisinde tescilli olmayan gereksiz binaların yıkılması, başka amaçla kullanılan binaların da Topkapı Sarayı ve müzelere devri konusunda çalışma başlattığını belirten Bilgili, bu çerçevede öncelikle ''Matbaa-ı Amire'' binasının Milli Eğitim Bakanlığı'ndan devralındığını bildirdi.

Bilgili, ''Burası müze teşhir alanı olacak. Topkapı Sarayı'nın silah seksiyonunu buraya taşımaya hazırlanıyoruz. Şu anda da teşhir ve tanzim çalışmaları yapılıyor. 2-3 ayda teşhir de biter ve hizmete açılır'' dedi.

Kültür ve Turizm Müdürü Bilgili, Gülhane Parkı içinde, surlara bitişik PTT ve Telekom'a ait binaların da tescilli olmayanlarının yıkıldığını, tescilli olanların bir bölümünün restore edilerek İstanbul İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi'ne dönüştürüldüğünü ifade etti.

Bilgili, park içinde tadilatı devam eden binaların da ya İslam Bilim ve Teknoloji Müzesi'ne verileceğini ya da bu binalarda başka bir müze açılacağını söyledi.

Mülkiyeti İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan ve Sağlık Bakanlığının kullandığı Deri ve Zührevi Hastalıklar Hastanesi'ni devraldıklarını bildiren Bilgili, hastane yakınlarındaki Ulaştırma Bakanlığına ait Deniz Feneri'nin devir çalışmalarının da sürdüğünü kaydetti.

Bilgili, ''Deri ve Zührevi Hastalıklar Hastanesi ile yanındaki Deniz Feneri birleştirilerek butik otel ve restoran yapılacak'' dedi.

Bilgili, Harbiye'deki Askeri Müze'yi buraya taşımayı istediklerini ifade ederek, ''Harbiye'deki Askeri Müze'yi çok az sayıda insan geziyor. Burada olursa 5-10 katı ziyaretçisi olur'' diye konuştu.

Kültür ve Turizm Müdürü Bilgili, Topkapı Sarayı'nın Marmara Denizi tarafında Genelkurmay Başkanlığının depo olarak kullandığı hangar biçiminde binalar bulunduğunu belirterek, bu binaları da istediklerini bildirdi.

Topkapı Sarayı'nın farklı birimlerini bu binalara taşıyarak, sarayı daha zenginleştirmeyi ve genişletmeyi düşündüklerini anlatan Bilgili, ''Bize verildiğinde projelendirme kolay. Topkapı Sarayı'nda bir yığın sergilenecek değerli eser var, onları sergileyebiliriz'' görüşünü dile getirdi.

Bilgili, Beylikdüzü taraflarında İstanbul'daki bütün müzelerin deposundaki eserlerin koyulabileceği ''depo müze'' çalışmaları kapsamında arsa satın alındığını ve projesinin hazırlandığını söyledi.