İran ve Batı arasında 'uranyum' görüşmel

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) ev sahipliğinde yapılan görüşmelere kurum temsilcilerinin yanı sıra İran, ABD, Rusya ve Fransa'dan enerji uzmanları ve diplomatlar katıldı.

 Toplantıda İran'ı Atom Enerji Kurumu Müşaviri Hamit Rıza Askari ve Uluslararası Atom Enerji Kurumu nezdindeki daimi temsilci büyükelçi Ali Alskar Sultaniye; ABD'yi Enerji Bakanı Yardımcısı Daniel B. Poreman, Rusya'yı Federal Atom Enerjisi Kurum Başkanı Yardımcısı Nicolay Spassky, Fransa'yı ise UAEK nezdindeki daimi temsilcisi Frolensa Mangin temsil ediyor.

Diplomat kaynaklar; İran'ın nükleer tesislerinde yüzde 5 oranında zenginleştirebildiği bin kilogram uranyumu ilk aşamada Rusya'ya yüzde 20 oranında zenginleştirmek üzere vereceğini, Fransa'nın da zenginleştirilen bu uranyumu yakıta çevirerek İran'a verilmesini taahüt ettiğini bildirdi. İran heyetine yakın bir kaynak ise, İran yönetiminin toplantıya yeni bir öneri sunarak ABD dahil, batı ülkelerinin zenginleştirilmiş uranyum almaya hazır olduğunu beyan ettiğini bildirdi.
UAEK ev sahipliğindeki kurulun Viyana'daki merkezine bugün başlayan görüşmelerin Çarşamba gününe kadar devam etmesi öngörülüyor.