Çin broşürlerinde Keşmir ayrı bir ülke!

İşgal altındaki Keşmirliler'e özel vize uygulayan Çin, bölgeyi ayrı bir ülke olarak gördüğünü başka şekillerde de ortaya koyuyor.

Hint işgal altındaki Keşmirliler için başlattığı özel vize uygulamasıyla Delhi'nin tepkisini çeken Çin, bölgeyi farklı bir statüde değerlendirdiğini resmi tanıtımlarında da belirtmeye başladı.

Son dönemde Tibet'i ziyaret edenlere, özellikle Çin hükümeti tarafından davet edilen gazetecilere, Keşmir'i Hindistan'dan ayrı bir ülke olarak gösteren broşürler veriliyor.

Tibet hakkında 'basit bilgiler' içeren medya kitlerinde, Tibet'in Hindistan, Nepal, Myanmar ve 'Keşmir Bölgesi'ne sınır olduğu belirtiliyor.

Çin'de de bulunabilen broşürlerde 'Keşmir Bölgesi' Hindistan sınırları içinde yer almıyor.

Ayrıca, Çin'in, Keşmir'de İndus nehri üzerinde bir baraj inşa etmek isteyen Pakistan'a maddi yardım hazırlığında olması da bölgedeki tek hakim güç olarak İslamabad'ın görüldüğü şeklinde yorumlanıyor.

Özellikle Keşmir'e vize uygulamasının ardından Hindistan ile gerginlik yaşayan Çin, Hindistan'dan Nepal sınırının daha sıkı kontrol atında tutulmasını istiyor ve gösterilere katılan Tibetliler'in Hindistan üzerinden Nepal'e geçtiğini savunuyor.