Çocuğunuzu okula göndermeyin

Sağlık Bakanlığı, “Grip belirtileri olan çocukları okula, dershaneye, kreşe veya bakımevine göndermeyin” çağrısı yaptı.

Ankara’da bir okulda ortaya çıkan domuz gribi salgını büyüyor. Beşinci günde vaka sayısı 26’ya çıktı. Domuz gribi testi pozitif çıkanlardan 21’i öğrenci, 4’ü veli, 1’i öğretmen. Sağlık Bakanlığı, “Grip belirtileri olan çocukları okula, dershaneye, kreşe veya bakımevine göndermeyin” çağrısı yaptı. 

Ankara’da Bilkent BUPS İlköğretim Okulu’nda, 13 Ekim’de tespit edilen domuz gribi salgınında vaka sayısı giderek artıyor. Sağlık Bakanlığı dün yaptığı açıklamayla, salgının 5. günü itibariyle vaka sayısının 26’ya yükseldiğini bildirdi. Açıklamada “Aynı okulla ilişkili, ilk vaka da dahil olmak üzere toplam 26 vaka pozitif olarak tespit edilmiştir. Bu vakalardan 21’i öğrenci, 4’ü veli ve 1’i öğretmendir” denildi.

GENEL DURUMLARI İYİ

Bu vakalarla birlikte Türkiye’deki toplam vaka sayısının 518’e ulaştığını vurgulanan açıklamada, “Tüm vakaların genel durumları iyi olup kontrol ve tedavileri evlerinde sürdürülmektedir. Temaslılarına ulaşılmakta ve sağlık kontrolleri yapılmaktadır” bilgisine yer verildi. Salgına karşı vatandaşların sık sık sabunla ellerini yıkamaları istenilen açıklamada ailelere “Grip belirtileri olan çocukları okula, dershaneye, kreşe veya bakımevine göndermeyin” çağrısı yapıldı. Açıklamada, domuz gribinden korunmak için alınması gereken önlemlere yer verilerek, şöyle denildi:

EVDE DİNLENSİNLER

“Ailelere, grip belirtileri olan çocuklarını okula, dershaneye, kreş veya bakımevine göndermemeleri önerilmektedir. Bu durumda olan çocukların evlerinde kalmaları, dinlenmeleri ve mümkün olduğunca diğer kişilerle temas etmemeleri önemlidir. Tüm vatandaşlarımızın sık sık su ve sabunla ellerini yıkamaları, hastalığın bulaşmasını önlemede en önemli tedbirdir. Ayrıca, öksürük veya hapşırık esnasında ağzın ve burnun tek kullanımlık kağıt mendil ile kapatılması ve mendilin çöp kutusuna atılması veya kolun iç yüzüne hapşırılması, evlerimizin ve bulunduğumuz mekanların havalandırılması, özellikle sık dokunulan eşyaların ve yüzeylerin temizliğinin sağlanması, hastalığın bulaşmasının önlemesine yardımcı olan diğer tedbirlerdir.

AĞIR DEĞİLSE TEDAVİ YOK

Bakanlık Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, yaptığı açıklamada mevcut vakalara nasıl bir tedavi uygulandığı yönündeki sorulara şu yanıtı verdi: “Şuan da hastane yatışı gerektirmeyen vakalarda tedavi bile gerekmiyor. Destekleyici tedavi oluyor. Beslenmelerine dikkat ediyorlar, istirahat ediyorlar. Şuan da yapılan bu. Ağır tablo yoksa zaten tedavi de gerekmiyor.”

“www.grip.saglik.gov.tr”

Bakanlık hastalık hakkındaki güncel bilgileri, merak edilen soruların yanıtlarını ve korunma önlemlerini “www.grip.saglik.gov.tr” adresinden yayınlıyor. Sitede vatandaşlara doktor tavsiyesi olmadan tedavi ve korunma amaçlı başta antibiyotikler olmak üzere ilaç kullanmamaları tavsiye ediliyor.