Yeni umut patates

Konya'nın Beyşehir ilçesinde cipslik ve sofralık patates ekimi yaygınlaşıyor. Bu yıl iyi gelir getiren patates aynı zamanda üreticisinin de yüzünü güldürdü.

Beyşehir’de kurulan bir fabrikanın ardından iç piyasadan gelen talepler üzerine çiftçinin patates ekimine yönelmesi, ürünün ekim alanlarının da yaygınlaşmasına neden oldu. Beyşehir’de bu yıl yaklaşık bin 500 dekar alanda ekimi yapılan patates, üreticisini iyi gelir getirmesi nedeniyle sevindirdi. Kilosunu sözleşme yaptığı tesislere 35 kuruş’tan satan üreticinin pazar yerlerinde ve market reyonlarında ise kilosu 60 kuruş ile 1 lira arasında değişen fiyatlardan alıcı bulan ürün nedeniyle yüzü güldü.
Tarım İlçe Müdürü Nurettin Karşıyaka, Beyşehir’de patates tarımının önümüzdeki yıllarda daha geniş alanlara yayılmasını beklediklerini dile getirdi. Beyşehir yöresinde daha önce patates işleyen bir tesis olmadığını, Anadolu Birlik Holding bünyesinde Bayavşar beldesinde kurulan parmak patates fabrikasının sözleşme imzalayarak patates ekimi yaptırmasıyla çiftçinin yeni bir alternatif ürüne daha kavuştuğunu dile getiren Karşıyaka, “Beyşehir uygun toprak yapısı ve iklimi nedeniyle patates üretiminin ideal olarak yapılacağı bir yöre. Çiftçimizin elde ettiği kaliteli ürün de bunun bir göstergesi oldu. Bölgemizde yaptığımız patates siğili sürveylerinde de, herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadı. Patates siğili hastalığının bölgemizde görülmemesi üretici adına sevindirici bir gelişme oldu. Sofralık ve cipslik olarak iki çeşit ürünün ekiminin yapıldığı yöremizde, önümüzdeki yıl patates ekili alanların daha da genişlemesini bekliyoruz” dedi.
Karşıyaka, bu yıldan itibaren patates ekiminin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın ticari patateslerin izlenebilirliği hakkındaki yönetmelik gereği izne tabi olduğunu sözlerine ekledi.