Türkiye, İsrail'e muhtaç değil

Ünlü Amerikan Gazetesi Wall Street Journal, Türkiye'nin İsrail'in Askeri Malzemelerine Eskisi Kadar Muhtaç Olmadığını Yazdı.

Türkiye, İsrail'e muhtaç değil
Amerikan Wall Street Journal gazetesi Türkiye'nin İsrail'in askeri malzemesi ve istihbarat paylaşımına, artık komşularıyla sorunlar yaşadığı dönemlerdeki kadar ihtiyacı bulunmadığını yazdı.

WSJ'deki bir habere göre yetkililer ve analistler iki ülke arasında yaşanan ihtilafın, bundan böyle Ankara'nın İsrail ile, bundan önceki dönemde olduğu türden bir gereksinimi bulunmadığını ortaya çıkardığı görüşünü savunuyor.

İki ülkenin uzun süreli diplomatik ve ticari ilişkilere sahip bulunduğu, Türkiye'nin İsrail askeri malzemelerinin temel satın alıcısı olduğu kaydedilen yazıda İsrailli pilotların yıllarca Türk hava sahasında eğitim gördüğü, son olarak Ağustos'ta Türkiye'nin İsrail ile bir deniz tatbikatına giriştiği belirtildi.

Türkiye'nin 1980-1990'larda Irak'la kötü ilişkilere sahip olduğu, İsrail'le İran konusundaki endişeleri paylaştığı, Kürt gerillalarıyla savaştığı, 1998'de Suriye ile savaşın eşiğine geldiğine değinilen yazıda, Türkiye'nin geçmiş dönemde Kıbrıs ve Yunanistan'la ilişkilerinin de kötü olduğu hatırlatıldı. Tarihi soğuk savaş düşmanları Ermenistan ve Bulgaristan'la ilişkilerin de geçmişte iyi olmadığına değinilen yazıda "Ankara İsrail'in askeri malzemesine ve istihbarat paylaşımına ihtiyaç duyuyordu" denildi.

ODTÜ Uluslar arası İlişkiler bölümünden Prof.Dr. Hüseyin Bağcı'nın "Bundan böyle İsrail'in ortaklığı için ihtiyaç kalmadı" sözlerine ve Türkiye'nin silah alımları için İtalya ve Fransa ve diğer tedarikçilere İsrail'le olduğundan daha çok bakacağı tahminine yer verdi. WSJ'de, "İsrail ve kimi Türk analizciler, iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi'nin İslamcı köklerine dikkat çekerek, anlaşmazlığın ideolojik bir bileşeni bulunduğunu da belirtiyorlar. Deneyimli bir İsrailli yönetici "Türkiye'nin Erdoğan'ın İslami partisi iktidara geçtiğinden bu yana yavaş yavaş geliştiğini ve değiştiğini görmüş bulunuyoruz' dedi" ifadesi yer aldı.

WSJ, AKP Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı, TBMM Dışişleri Komisyonu Sözcüsü Suat Kınıklıoğlu'nun "ilişkilerin bitme noktasından uzak olduğu" görüşünü aktarırken "Hata yapmayalım İsrail'le ilişkilerin sürmesine önem veriyoruz, ancak her ne pahasına olursa olsun değil" sözlerine yer verdi.