Sütün fiyatına zam yapıldı

Antalya'nın Manavgat ilçesinde süt fiyatları 6,5 kuruş zamlandı. Manavgat Süt Üreticileri Birliği Başkanı Bilal Ay, ilçede 9 mandıra sahibiyle yaptıkları görüşme sonrası süt fiyatlarını 50 kuruştan, 56,5 kuruşa yükseldiğini bildirdi.

Mevsimine göre Manavgat'ta 40 ile 50 ton arasında günlük süt toplandığını belirten Bilal, yeni süt zammıyla birlikte üreticinin geçen yıl kaybettiği 6,5 kuruşu 2009 yılında geri aldığını söyledi. İlçede toplanan günlük ortalama 45 ton sütün yüzde 90'nın yerinde işlendiğini belirten Ay, bu rakamın yüzde 50 seviyesine çekilmesi için 4 ayrı noktaya süt soğutma tankları kurulması gerektiğini kaydetti. Süt fiyatlarının korunması ve tüketimin yaygınlaşması için Manavgat'ta okullarda aileleri ve öğrencileri bilinçlendirme toplantıları yaptıklarına dikkat çeken Ay, çocukların kemik gelişimi için gazlı içecekler yerine süt tüketilmesi tavsiye edilmesinin aciliyet arz ettiğini dile getirdi. Ay, "Süt üreticisi 2008 yılında yurt genelinde çok zor bir yıl geçirdi. Geçen yıl süt fiyatları bazı yerlerde 45 kuruştan 33 kuruşa kadar düşmüştü. Ulusal Süt Konseyi(USK) ve Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği(TÜSMEB)'nin çalışmalarıyla düşen süt fiyatları yeniden eski seviyesi gelmeye başladı. Süt fiyatlarında Avrupa Birliği(AB) yakalamamız için, üretim standardında kaliteyi yukarıya çekmek zorundayız. Kaliteli ve nitelikli sütün her zaman alıcısı vardır. Yeter ki sütümüzün sağımını ve muhafazasını AB standartlarında yapalım. Sütümüzü nikel krom kaplara sağalım. Plastik kaplara kesinlikle süt sağımı yapmayalım." diye konuştu.
Ay, Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü'nün dar gelirli ve yardıma muhtaç ailelere yaptığı yardım gıda paketlerinde sütün de yer almasının süt üreticisi adına sevindirici bir karar olduğunu söyledi. Ay, Milli Eğitim Bakanlığı'nın dillendirdiği okullarda öğrencilere süt dağıtımını gönülden desteklediklerini, böyle bir uygulama hayata geçirilirse çocukların kemik gelişimine büyük katkı sağlayacağına inandıklarını kaydetti.