Obama'dan reform çağrısı

ABD Başkanı Barack Obama haftalık konuşmasında sağlık sigortasında yapılacak reforma değindi.

ABD başkanı seçilmesinin ardından ABD'deki mevcut sağlık sisteminin değişmesi için alışmalar yapan Obama, "Sağlık sistemimizde reform yapmaya tarihte hiç olmadığı kadar yakınız" diye konuştu.

Sağlık harcamalarının denetlenmesi için yapılacak reformlardan endişe duyanları eleştiren Obama, sigorta şirketlerinin ilerlemenin önünde büyük bir engel olduğunu söyleyerek "Sigorta endüstrisi silahlarını kuşandı ve savaş bütçelerini statükonun korunması için kullandı" dedi. Sigorta şirketlerinin karşı kampanya için aldatıcı reklamlar ve hatalı çalışmalar ile ABD toplumunu yanlış yönlendirdiğini belirterek "Geçen yılın en iyi kısmı, sigortalı veya sigortasız kişilerin ve dar gelirli vatandaşların güvenliğini sağlamak için sağlık sisteminde nasıl bir reform yapılacağının Washington ve çevresinde yoğun olarak tartışılması oldu. Onca tartışmanın ardından farklı parti ve düşüncelerden gelen doktordan hemşireye, ilaç firmalarından hastanelere kadar pek çok kurumu içeren bir koalisyonla, ivedilikle hareket etmemiz gerektiği konusunda uzlaştık. Reform teklifi bu hafta demokrat ve cumhuriyetçilerin desteği ile kabul edildi. Sağlık sistemimizde reform yapmaya tarihte hiç olmadığı kadar yakınız" dedi.

Varılan uzlaşmaya rağmen, konu üzerinde hala önemli ayrıntılar ve anlaşmazlıklar olduğunu söyleyen Obama "Tarih çok açık: Artan sağlık harcamaları ailelerin, iş ve ekonomi çevrelerinin üzerinde büyük hasar bıraktı.Yıllardır sağlıkta reform yapmaya çalışmamıza rağmen, sigorta şirketleri güçlerini bizi durdurmak için kullandı. Primler iki katına çıktı. Geçen birkaç yılda, sigortalı kişilerin cebinden çıkan para üçte bir oranında arttı. Biliyoruz ki, bu sistemi yenilemezsek, bu gelen sorunların öncüsü olacaktır" diye konuştu. Kişi başına düşen sağlık sigortası harcamalarının 18bin dolar civarına yükseldiğini ifade eden Obama, "Bu çok büyük bir miktar. Bu daha düşük ücretler, daha yüksek işsizlik, daha düşük kar ve sigortasız çalışma anlamına gelir. Sağlık reformunda bir anlaşmaya varılmadığı sürece, harcamalar ABD ekonomisine zarar verecek" diye konuştu.