Maraş biberinin dünyaya açılımı

Kahramanmaraşlılar, kırmızı biberin tanıtımını yapmak için kolları sıvadı. 7 yıl önce Türk Patent Enstitüsü'nden 'Maraş Biberi'nin coğrafi işaret tescil belgesini alan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO), şimdi de markanın tanıtım kampanyası için çalışmalara başladı.

KMTSO, Kahramanmaraş ve bölgesinde yetişen özgün kırmızı biberin yurt içi ve yurt dışında tanıtımı için harekete geçti. Öncelikle "Maraş Biberi" markası için bir logo geliştirildi ve bununla birlikte Maraş biberi tanıtım grubu oluşturuldu. Markayı kullanan firmaların sorumluluklarını ve marka kullanım süresini bir sözleşme metni ile belirleyen oda, bu markayı kullanmak isteyen firmalarla protokol yapacak. Protokol imzalayan firmalar ürünlerinin istenen kriterler çerçevesinde kalitesinden ve niteliğinden taviz vermeden marka kullanımını sürdürecek. Firma, markanın getirdiği pazarlama avantajları ile daha rekabetçi bir konuma gelecek. Böylece biberin kalitesi korunmuş ve tüketiciye güvenilir ürün arzı gerçekleştirilmiş olacak. İhracat pazarlarında da aynı rekabetçiliğin sürdürülmesiyle birlikte Kahramanmaraş ekonomisine ciddi bir katkı sağlanmış olacak.

Konuyla ilgili çalışmaları biber üreticileri ile paylaşan KMTSO Biber Tanıtım Grubu, konuyla ilgili toplantı da gerçekleştirdi. KMTSO yönetim kurulu üyeleri Abdullah Şirikçi, Salman Kaynar, KMTSO meclis üyesi Muharrem Özşerbetçi ve çok sayıda biber üretimi ve satışı yapan firmaların katıldığı toplantıda, "Maraş Biberi Marka Kimliği ve İletişimi Kampanyası" konulu bir sunum ile detaylar anlatıldı.

Toplantıda konuşan KMTSO Yönetim Kurulu ve Biber Tanıtım Grubu Üyesi Abdullah Şirikçi, "Maraş Biberi'ni tüm Türkiye'ye ve dünyaya tanıtmak ve insanlara, gerçek biberin tadını öğretmek gayesiyle yola çıktık. Ürünümüzün marka kimliğini estetik, özgün ve tüketici tercihlerine paralel olarak oluşturarak, hedef kitlede marka bilinirliği sağlamak, bu değeri üründe katma değere dönüştürmek ve proje kapsamındaki işletmelerin verimlilik ve karlılığını en üst seviyeye çekmeyi amaçlıyoruz." dedi.

Şirikçi, Yönetim Kurulu Başkanlığı koordinatörlüğünde KMTSO temsilcisi ve Ticaret Borsası temsilcisi olmak üzere oluşacak komisyon tarafından ürün, marka ve logonun amaç ve usulüne uygun kullanılıp kullanılmadığının denetleneceğini vurguladı.