Diyarbakır'da ilk kez Kürtçe Tıp Kongres

Diyarbakır Tabipler Odası (DTO) Kürtçenin tıpta daha aktif kullanılması için ilk kez Kürtçe Tıp Kongresi düzenleyecek.

DTO Başkanı Selçuk Mızraklı, 22-23 Ekim tarihleri arasında yapılacak "Mezopotamya Tıp Günleri Kongresi" ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Yapacakları kongrenin uluslararası nitelikte olduğunu ve Türkçe, İngilizce ve ilk kez Kürtçe yapılacağını anlatan Mızraklı, çalışmaların bir buçuk yıl öncesinden başladığını dile getirdi.
Kongreye, yurtdışı ve yurtiçindeki üniversitelerden de hekimlerin katılacağını belirten Mızraklı, kongrenin onursal başkanlığını Tarık Ziya Ekinci, kongre başkanlığını ise Dr. Selim Ölçer'in yapacağını dile getirdi.
Kongrenin, Keçi Burcu'nda yapılacak resepsiyonla başlayacağını ifade eden Mızraklı, 23-24 Ekim tarihleri arasında yapılacak olan 8 oturumla kongrenin süreceğini ve 25 Ekim'de ise sosyal içerikli programların ardından kongrenin sonlandırılacağını kaydetti.
Kongrenin önemli özelliklerinden birinin ilk defa bilimsel bir etkinlikte, Türkçe ve İngilizce sunumların yanı sıra Kürtçenin (Kurmanci lehçesi) bir kongre dili olarak kullanılması olduğunu anlatan Mızraklı, Kürtçenin tıp alanında da kullanılmasını önemsediklerini kaydetti.
Mızraklı, "Sağlık alanında Kürtçenin aktif olarak kullanılması, koruyucu sağlık hizmetlerinin halk tarafından anlaşılması ve halkımızın kendi anadiliyle verilen sağlık hizmetlerini anlaması ve uygulaması açısından önemlidir. Amacımız, Mezopotamya Tıp Günleri Kongresi'nin periyodik olarak sürekli yapılmasını sağlamaktır. Kongremizin son gün oturumunda önümüzdeki dönemde yapılacak olan kongrenin yeri ve tarihi bizzat katılımcılar tarafından belirlenecektir." dedi.