Balıkesir'de rüşvet operasyonu

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Balıkesir İl Müdürlüğü'nde, 'rüşvet almak-vermek' iddiasıyla düzenlenen operasyonda aralarında memurların da bulunduğu toplam 30 kişi yakalandı.

Gözaltına alınan şüphelilerden 2'si memur, 3'ü mali müşavir toplam 6 kişi emniyetteki sorgulamalarının ardından adli makamlara teslim edildi. Polis, adı rüşvet olayına karışan bir memuru daha arıyor.

RÜŞVETİ İHBAR ETTİ
Yaklaşık 1 yıl önce kendisinden rüşvet istenildiğini iddia eden bir vatandaş, SGK Balıkesir İl Müdürlüğü'ne dilekçe ile şikayette bulundu. Gelen şikayeti değerlendiren İl Müdürü İsmail Sevinç, gerekli değerlendirmeleri yaptıktan sonra dilekçe sahibinin iddialarıyla ilgili olarak Emniyet Müdürlüğü'nden inceleme talep etti. Cumhuriyet Başsavcılığı'nın bilgisi ve izniyle yapılan araştırmalar neticesinde şüphelilerle ilgili teknik takip ve müfettiş incelemeleri yapıldı. Balıkesir KOM Şube Müdürlüğü ekiplerinin yaklaşık 1 yıldır sürdürdüğü soruşturma neticesi SGK il merkezi ile Ayvalık, Bandırma, Burhaniye, Edremit ve Marmara Adası'ndaki şubelerinde eş zamanlı operasyonlar düzenlendi. SGK İl Müdürlüğü'nde memur olarak çalışan U.T., E.C. ile H.K. ve arkadaşlarının il merkezinde ve ilçelerdeki muhasebecilerle birlikte hareket ederek Balıkesir SGK İl Müdürlüğüne müracaat eden, iş amacıyla gelen vatandaşlardan rüşvet aldıkları, haksız kazanç elde ettikleri, kurumu zarara uğrattıkları iddiasıyla SGK İl Müdürlüğü yetkililerinin de bilgisi ve desteğiyle 3 memur ve suç ortaklarına yönelik operasyon yapıldı.

RÜŞVETTEN 66 BİN TL'LİK ZARAR
KOM ekipleri, suç örgütünün içerisinde yer aldığını belirlediği 30 şüpheliyi, Balıkesir Merkez, Edremit, Ayvalık, Bandırma, Burhaniye ve Marmara Adası ilçelerinde önceki gün eş zamanlı olarak düzenlenen operasyon neticesinde gözaltına aldı. U.T., E.C. ve H.K. isimli memurların başını çektiği belirtilen 30 kişiden 24'ü Cumhuriyet Savcısı tarafından ifadesi alındıktan sonra salıverildi. Operasyon kapsamında yapılan tespitlerde olaya karışan şüphelilerin rüşvet almak suretiyle SGK İl Müdürlüğünü 66 bin TL. zarara uğrattıklarının tespit edildiği bildirildi.

1 MEMUR ARANIYOR
Haklarında, "Rüşvet almak ve rüşvet vermek" suçundan yasal işlem yapılan şüphelilerden işi organize eden U.T., E.C. ve H.K. isimli memurlar ile A.N.G., M.V.Ç. ve P.B. isimli mali müşavir-muhasebeci ile rüşvet verdiği iddia edilen İ.H. isimli şahıs olmak üzere toplam 7 şüpheli adli makamlara teslim edildi. Şüphelilerden H.K. isimli memurun firar olduğu, hakkında yakalama müzekkeresi çıkarıldığı, polis tarafından her yerde arandığı bildirildi.
SGK Balıkesir İl Müdürü İsmail Sevinç, operasyonla ilgili çalışmanın başarılı bir şekilde yürütüldüğünü belirtirken, Emniyet Müdürlüğü ekiplerine çalışmalarından dolayı teşekkür etti. Yaklaşık 1 yıl önce kendilerine yapılan bir ihbarı değerlendirdiklerini anlatan İsmail Sevinç, dürüstlük ilkesini kimsenin çiğnemesine müsaade etmeyeceklerini söyledi. Adı geçen 3 memur hakkında yürütülen idari soruşturma kapsamında üçünün de 1 ay önce müfettiş raporları neticesinde Balıkesir ile ilişiklerinin kesildiği, genel müdürlük tarafından başka merkezlere tayin edildikleri bildirildi. SGK İl Müdürlüğü'nde soruşturmayı yürüten müfettişlerin görevleri kontrol memurluğu yani denetim elemanlığı olan 3 memur için de, "Bu görevi yapamazlar" şerhi konulduğu öğrenildi. SGK'daki rüşvet operasyonuyla ilgili soruşturma devam ediyor.