Meterolojiden kuvvetli sağanak uyarısı

Yurdun batısında kalan illerde bugün kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış ve saatte hızı 40–50 kilometreye ulaşan lodos bekleniyor. Hava sıcaklığı hafta sonunda düşecek. Yağış beklenen iller ve hafta sonunda hava:

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, bugün sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, İstanbul'un Avrupa yakası, Çanakkale, İzmir, Aydın ile Balıkesir'in Edremit ve Burhaniye ilçelerinde kuvvetli olacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Çağlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugün rüzgarın (Lodos) Marmara ve Ege bölgelerinde yağış anında güneybatı yönlerden saatte 40–50 kilometre hızla kuvvetli olarak esmesinin beklendiğini ifade etti.

Bugün sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, İstanbul'un Avrupa yakası, Çanakkale, İzmir, Aydın ile Balıkesir'in Edremit ve Burhaniye ilçelerinde kuvvetli olacağını tahmin ettiklerini vurgulayan Çağlar, şöyle konuştu:

''Cumartesi günü İstanbul il geneli, İzmir, Çanakkale ve Bursa çevrelerinde görülecek yağışların orta yer yer kuvvetli olacağı tahmin ediliyor. Hava sıcaklığı, bugün Marmara, Karadeniz ve Ege bölgelerinde 3–5 derece artacak, Cumartesi günü Marmara ve Ege'de, Pazar günü Karadeniz ile İç Anadolu bölgelerinde 2–4 derece azalacak.''

Kuvvetli sağanak ve lodosun oluşturacağı sel, su baskını, taşkın, yıldırım düşmesi, ağaç ve direklerin devrilmesi, baca gazı zehirlemesi, ulaşımda aksamalar gibi olumsuz şartlara karşı vatandaşların ve ilgililerin tedbirli olmaları istendi.

BÖLGE BÖLGE 5 GÜNLÜK HAVA HARİTALARI VE İL İL 5 GÜNLÜK SICAKLIK DERECELERİ

BÖLGE BÖLGE DURUM


Türkiye'nin batısında Marmara ve Ege'de bugün yağmur kuvvetli yağacak ve buralarda 4 gün yağmur var. Ülkenin doğusu ise sıcak ve güneşli günler yaşamaya devam ediyor.

Türkiye'nin beş büyük kent merkezinin hava koşulları şöyle: İstanbul 4 gün yağmurlu, bu akşam ve gece yağmur şiddetli yağabilir, terbirli olunmalı. Ankara da İstanbul üzerinden gelen yağmurdan hafif olarak etkilenecek, üç gün aralıklı yağmur var. İzmirliler dikkat: yağmur kuvvetli yağabilir. Hafta sonu da yağmurlu geçecek. Adana’da ise yaz havası var, sıcaklık 33 derece.

Marmara'da yağmur 4 günü kesilmiyor, yağmur bugün Çanakkale ve Balıkesir'de, akşam ve gece saatlerinde ise Trakya- İstanbul arasında şiddetli yağabilir. Bölgede hava serin, sıcaklık Trakya'da 17, diğer kentlerde 19-20 derece olacak.

İç Anadolu'nun doğusu, Sivas-Kayseri biraz bulutlanabilir ama sıcaklık yüksek. Bölgenin batısında Ankara, Eskişehir-Konya arasında ise üç gün ara ara yağmur yağacak, bölgede sıcaklık 22-25 derece civarında.

Ege yağışlı bir dönem geçiriyor. Dört gün sağanak yağmur var. Bodrum'da lodos çok kuvvetli. Bugün İzmir, çevrelerinde, hafta sonu tüm bölgede yağmur kuvvetli yağacak.

Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz Bölgesi: Güneyde Burdur-Isparta arasında da sağanak yağmur var. Antalya'nın da Korkuteli tarafları yağabilir. Güneydoğu sıcak ve güneşli ama, zayıf rüzgara rağmen gelen çöl tozları hafif pus oluşturabilir.

Doğu Anadolu'da günlerdir etkili olan sıcak ve güneşli hava 3 gün daha kalacak. Bu bölgede de çöl tozu yoğunluğunda biraz artış var.

Karadeniz Yağışın sıklıkla görüldüğü Trabzon ve Rize'de 1 haftadır yağmur yok ve önümüzdeki günlerde de beklenmiyor, hava ılık. Batı Karadeniz'de ise Bolu-Zongudak çevrelerinde hafta sonu aralıklı yağmur olacak.

İZMİR VALİLİĞİNDEN YAĞIŞ UYARISI

İzmir Valiliği, kentte sağanak yağışın etkili olmasının beklendiğini bildirerek, gerekli tedbirlerin alınmasını istedi.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, bugün İzmir'de sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış olacağı, yağış anında güneybatı yönünden lodosun saatte 40-50 kilometre hızla eseceği belirtildi.

Yağışların yarın da devam edeceği ifade edilen açıklamada, ''Bölgemizde etkili olması beklenen kuvvetli yağışın ve lodosun neden olabileceği olumsuzluklara karşı gerekli tedbirlerin alınması gerekmektedir'' denildi.