Konserveler sağlığımızı bozabilir

Osmaniye İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Cingöz, özellikle kış aylarında yapılan konservelerin hazırlanmasına dikkat edilmediği takdirde insan sağlığını olumsuz etkileyebileceğini söyledi.

Cingöz, besinlerin çeşitliliğini artırmak amacıyla yapılan konserveler için alınan meyve ve sebzelerin ilk aşamadan son aşamaya kadar büyük bir hassasiyetle konserve yapılması gerektiğini vurguladı.

Konservelerin, sağlıklı hazırlama ve pişirme yöntemlerinin uygulanmaması ve hijyenik koşulların yeterince sağlanmaması nedeniyle sağlığa zararlı hale gelebildiğine dikkat çeken Cingöz, "Gıda zehirlenmelerinin yüzde 90'ının özellikle uygun sürede ve sıcaklıkta pişirilmeden kapatılan, evde hazırlanmış konservelerin ve pişirilmeden tüketilen konservelerin tüketilmesinden kaynaklandığı ortadadır. Ayrıca, zehirlenmelerin yaklaşık yüzde 52'sinin toksin içeren sebze konservelerinin sebep olduğu bilinmektedir." dedi.

Ev koşullarında yapılan konservelerde Clostridium botulinum riskinin yok edilebilmesi için besinlerin türlerine göre belirli sürede uygun ısı işlemine tabi tutulması gerektiğine dikkat çeken Cingöz, "Sofralarımıza çeşitlilik katarken sağlığımızı da koruyabilmek için konserve ve turşu gibi salamura besinlerin hazırlanması, saklanması ve tüketilmesine de dikkat edilmelidir." diye konuştu.