Diyabetin dişlere olumsuz etkisi var

Diyabet hastalığı diş ve ağız sağlığını da olumsuz yönde etkiliyor.

Vücudun genel sağlık durumunu önemli derecede etkileyen diyabet; diş ve ağız sağlığını da olumsuz yönde etkiliyor. Diş hekimi Çağdaş Kışlaoğlu'na göre; kontrolsüz diyabette tükürük yüksek seviyede şeker içeriyor ve bu da diş çürüğüne sebep oluyor. İşte Kışlaoğlu'nun anlattıkları...

Günümüzde diyabet hastalığı, bilinen komplikasyonların yanı sıra diş kaybı ile sonuçlanan diş eti hastalıklarına da yol açabilir. Bu nedenle diyabetliler düzenli aralıklarla diş hekimine gitmelidir.

ŞEKERİNİZİ ÖLÇTÜRÜN!

Diyabetli hastalar, diş hekimine gitmeden bir gün önce mutlaka açlık kan şekerini ölçtürmelidirler. Kontrolsüz diyabette, yüksek kan şekeri seviyesi, yaraların iyileşmesini geciktirir. Hastanın beslenme düzenini ve ilaç kullanım saatlerini aksatmaması gerekir. Bazı geniş cerrahi müdahalelerde, hastanın hekimi ile görüşülerek hem beslenmesinde hem de ilaçlarının dozunda değişiklik yapılabilir.

Dişler, sabah ve akşam olmak üzere günde en az iki kez yumuşak bir diş fırçasıyla üçer dakika fırçalanmalıdır. Ayrıca dişler fırçalandıktan sonra diş ipi ile dişlerin araları temizlenmeli ve ağız su ile çalkalanmalıdır. Eğer daha önce hiç diş ipi kullanılmadıysa, kullanımdan sonraki günlerde diş etlerinde ağrı hissedilebilir.