Merkez Bankası faiz oranlarını indirdi

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, kısa vadeli faiz oranlarını yüzde 0.50 daha indirdi.

Merkez Bankası faiz oranlarını indirdi
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, borçlanma faiz oranı yüzde 7,25’ten yüzde 6,75’e, borç verme faiz oranı ise yüzde 9,75’ten yüzde 9,25’e indirdi.

Para Politikası Kurulu bugün yaptığı toplantı sonrası yayımladığı raporda, ekonomide son dönemlerde gözlemlenen toparlanmanın yavaş ve kademeli olacağını teyit etti. Bunun yanı sıra yurt içi yatırım talebi ve dış talepteki zayıf seyrin devam ettiğine karar verdi.


Merkez Bankası tarafından yayımlanan raporun tamamı ise şu şekilde;

"Bunun yanı sıra, tüketim talebinin ikinci çeyrekte sergiledigi kayda deger yükselisten sonra daha zayıf bir seyir izlemesi beklenmektedir.
İstihdam verilerinde ise sınırlı bir iyilesme gözlenmekle birlikte bu durumun kalıcı olup olmayacagının izlenmesi gerekmektedir. Bu çerçevede enflasyonun düsük seyrini uzun bir süre koruyacagı tahmin edilmektedir.

Küresel ekonomideki sorunların henüz tam olarak giderilememis oldugunu ve toparlanmanın gücüne iliskin belirsizliklerin devam ettigini dikkate alan Kurul, para politikasının asagı yönlü esnekligini uzun bir süre koruması yönündeki görüsünü teyid etmistir. 2008 yılı Kasım ayından bu yana sürdürülen faiz indirimlerinin etkisi ve küresel risk algılamalarındaki iyilesmenin destegi ile kredi piyasasında olumlu gelismeler gözlenmeye baslamıstır. Kurul, veri ve gelismelere baglı olarak gelecek toplantıda faiz indirimlerinde yavaslamanın gündeme alınabilecegini belirtmistir.

Ayrıca, piyasadaki likidite gelismelerini göz önüne alan Kurul, Türk lirası zorunlu karsılık oranlarındaki sınırlı bir indirimin, kredi kosullarındaki sıkılıgı azaltacagı, böylelikle izlenmekte olan genisletici para politikasını destekleyecegi degerlendirmesinde bulunmustur. Enflasyon görünümüne iliskin açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin, Kurul’un gelecege yönelik durusunu degistirmesine neden olabilecegi önemle vurgulanmalıdır"