Karadeniz'de radyasyon var

Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Eda Küçüktülü, Doğu Karadeniz Bölgesi'nin nemli ve rutubetli yapısı nedeniyle radon gazı bulunduğundan bu durumun doğal olarak radyasyon ortamı oluşturduğunu söyledi.

Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde yaklaşık 3 ay önce hizmete girerek hasta alımına başlanan İptisam Lale Atahan Radyasyon Onkolojisi Kliniği'nde 100. hasta alımı anısına pasta kesildi. Numune Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Ekrem Algün’ün katıldığı pasta kesiminde klinikte görevli 5 doktor da hazır bulundu.
Kliniğe yaklaşık 3 ay önce hasta alımına başladığını kaydeden Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Eda Küçüktülü "3 boyutlu Konformal Radyoterapi, yoğunluk ayarlı radyoterapi, PET-CT ile radyoterapi çekimlerini yapabiliyoruz. Hastanemizde hastalarımızı artık başka merkezlere yollamadan modern yöntemlerle tedavi edebiliyoruz” dedi.
Her gün kliniklerine gelen hasta sayısına 2-3 hastanın daha eklendiğini ve 3 ayda toplam 100 hasta sayısına ulaştıklarını kaydeden Küçüktülü, Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki doğal radyasyona dikkat çekti. Bölgenin nemli ve rutubetli yapısı ile radon gazı ihtiva ettiğini ve beraberinde doğal olarak radyasyon ortamı oluştuğunu belirten Dr. Eda Küçüktülü, alınacak basit önlemlerle radyasyonun zararlı etkilerinin önüne geçilebileceğini söyledi.
Bölgede yaşayanların evlerini mutlaka sık sık havalandırması gerektiğine işaret eden Dr. Küçüktülü "Özellikle kayalara bitişik vaziyette yapılan evlerde yalıtım olmadığından sağlık yönünde tehlike arz etmektedir. Bölgemiz, nemli ve rutubetli olması dolayısıyla radon gazı bulunduğundan bu durum doğal olarak radyasyon ortamı oluşturmaktadır. Alınacak bir takım önlemlerle bunun önüne geçebiliriz. Özellikle evlerin mutlaka havalandırılması gerekir" dedi.