AB Uyum Komisyonu'nda gerginlik

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile CHP milletvekilleri, AB Uyum Komisyonu toplantısında birbirine girdi. CHP'li milletvekilleri, Bağış'ı çete suçlaması yaptığı CHP'den özür dilemeye çağırdı. Bağış'ın, verdiği demeci savunması üzerine ise CHP'li vekiller salonu terketti.

Avrupa Birliği katılım süreci ve AB ilerleme raporuna ilişkin değerlendirmeler yapmak üzere toplanan AB Uyum Komisyonu sert tartışmalara sahne oldu.

AK Parti Düzce Milletvekili Yaşar Yakış başkanlığında yapılan toplantıya Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da katıldı. Toplantının başında usül hakkında söz alan CHP Bursa Milletvekili Onur Öymen, Devlet Bakanı Bağış'ın dün basına verdiği demecin 'Muhalefete Çete Suçlaması' başlığıyla yayınlandığını hatırlatarak Bağış'ın bu ifadelerini nefretle ve şiddetle reddettiğini söyledi.

Bağış'ın bu sözleri nedeniyle CHP'den ve muhalefetten özür dilememesi halinde toplantıyı terkeceklerini kaydeden Öymen, Bakan'dan bu konuda resmi bir talepte bulunduklarını bildirdi.
Devlet Bakanı Bağış ise CHP'li milletvekillerinin hassasiyetine cevap vereceğini söyleyerek, sözkonusu haberin tamamı okunduğunda devamında, "İnsanların hata yapması normaldir ama hatalardan dönmek de erdemdir. Muhalefetin de bazı hatalardan dönmesi gerekir" ifadelerinin yer aldığının görüleceğini belirtti.

Bağış, dün yayınlanan İlerleme Raporu'nda ilk defa muhalefete bir çağrıda bulunulduğunu kaydetti. Bağış'ın bu sözlerine CHP İstanbul Milletvekili Algan Hacaloğlu ayağa kalkarak, 'İnsaf sayın Bakan insaf' şeklinde tepki gösterdi. Diğer CHP'li üyeler Onur Öymen, İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ, Adana Milletvekili Nevin Gaye Erbatur ve Uşak Milletvekili Osman Coşkunoğlu da salondan çıkmak üzere ayağa kalktı. Bağış'ın, "Bir saniye, daha sözümü bitirmedim. Ben kendi hatamdan dönme konusundaki erdemi gösterebiliyorum" sözleri de CHP'li üyeleri durdurmaya yetmedi.

Bağış'ın, "Ben kendi hatamdan dönmeye hazırım. Sizin Genel Başkanınız da, sayın Baykal da çetelerin avukatı olma hatasından dönme erdemini ortaya koysun diyorum" sözleri tartışmayı daha da alevlendirdi. Hacaloğlu, "Böyle konuşmak sizin haddinize değil. Ayıptır, utanın" dedi. Öymen ise Bağış'a, "Mahkum ediymeyen bir insana çete suçlaması yapmak hakkınız değil. Bırakın mahkeme karar versin. Onlara çete suçlaması yapmak sizin haddinize değil" sözleriyle tepki gösterdi. Yaşanan sert tartışmaların ardından CHP milletvekilleri salonu terketti.

CHP'li vekillerin ardından MHP Samsun Milletvekili Osman Çakır da salondan ayrılmak üzere ayağa kalktı ve Bağış'ın sözlerini protesto ettiğini söyledi. Bağış ise muhalefet derken sadece Meclis'teki muhalefeti kastetmediğini söyledi. Bağış, "Niye hemen üzerinize alınıyorsunuz. Ben orada CHP veya MHP dedim mi? Lafımı oraya getiriyordum dinleme lütfunu göstermediler. Ben burada muhalefet partilerimizden üzerine alınan varsa kendilerinden özür dilerim. Ama benim orada kastettiğim Türkiye'de Anayasal rejimimizi yıkmaya yönelik çalışmalar içinde olan ve bunu da gizlemeyen insanlardır" diye konuştu. Bağış'ın özür dilemesi üzerine Çakır yerine oturdu.



İŞTE O GÖRÜNTÜLER...