'Denizleri geçip, derelerde boğuluyoruz'

Tunceli Valisi Mustafa Taşkesen, 'Ahilik Kültürü Haftası' kutlamalarında, Ahilik teşkilatının tekrar kurulmasını isterken, 'Milletçe denizleri geçip derelerde boğuluyoruz' dedi.

Tunceli'de birincisi kutlanan Ahilik Kültürü Haftası etkinlikleri Belediye Yer altı Çarşısı üzerinde yapıldı. Törene, Vali Mustafa Taşkesen, Belediye Başkanı Edibe Şahin, Tunceli Üniversitesi öğretim elemanları, kurum amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hıdır Belice, esnafın problemleri ve çıkış yolları hakkında konuştu. Tunceli Üniversitesi Öğretim Görevlisi Hüseyin Yılmaz ise Ahilik ilkeleri ve tarihçesi
konusunda bilgi verdi.
Vali Mustafa Taşkesen, Ahilik teşkilatını överken, Türklerin milletçe denizleri aştıklarını ancak derelerde boğulduklarını söyleyerek sözlerine şöyle bir açıklama getirdi:
"Beş bin kilometrelik bir yoldan gelip de, dünyanın en problemli, en netameli, en sorunlu bölgesi olan Anadolu'da yurt kurmak her babayiğidin karı değildir. Bu anlamda denizi geçmişiz. Ama derede boğuluyoruz. Ne yapıyoruz? Ahilik gibi bir teşkilatı kuruyoruz, sonra lağvediyoruz veya unutuyoruz. Ombudsmanlık dediğimiz, şu anda halk avukatlığı tabir ettiğimiz müesseseyi geçmişte kadılık müessesesi içinde kurmuşuz, şimdi tekrar İsveç'ten alıyoruz. O zaman geç de olsa bu Ahilik teşkilatını yeniden
oluşturmamız lazım. Ahilik ilkelerini kullanarak krizden çıkabiliriz."
Törende öğrenciler tarafından günün anlam ve önemini belirten şiirlerin okunması, 'Yılın ahisi' seçilen esnafa plaketinin verilmesinin ardından halk oyunları ekibinin sunduğu halk dansları beğeniyle izlendi. Tören sonunda izleyicilere Valilik tarafından hazırlanan 'Ahi pilavı' ikram edildi.