Gaziantep'in kentsel geleceği

Avrupa Birliği'nin desteğiyle 2007 yılından bu yana yürütülmekte olan 'Göç Alan Kentlerde Ekonomik ve Sosyal Entegrasyon Projesi (EKOSEP)' Erzurum, Diyarbakır, Gaziantep ve Şanlıurfa illerinde sürdürüldüğü bildirildi.

İç göçten kaynaklanan olumsuz etkilerin azaltılması için proje kapsamında yürütülen konferansların devamı olan 'Göç ve Kentleşme' konulu toplantı Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Çetin Emeç Toplantı Salonu'nda düzenlendi.

Toplantıya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Evrim, Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Sezer Cihan, İstatistik Bölge Müdürü Dr. Ahmet Tan, İl Sağlık Müdürlüğü Temsilcisi Dr. Gökhan Ürkmez, GTO Genel Sekreter Yardımcısı Figen Çeliktürk, GSO Genel Sekreteri Kürşat Göncü ve kurum yetkilileri katıldılar.

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Evrim açılış konuşmasında, EKOSEP Projesi'nin sona eriyor olmasından duyduğu üzüntüyü dile getirerek, özellikle Göç Eylem Planı Çalışması ve diğer etkinlikler sonucunda Gaziantep'te bu işi yapan uygulamacılarla teknik destek ekibinin bir aile haline geldiklerini söyledi. Evrim, EKOSEP'in Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin içinde yer aldığı en büyük projelerden biri olduğunu vurguladı.
İstatistik Bölge Müdürü Dr. Ahmet Tan Türkiye'nin gelişmekte olan bir ülke olduğunu ve bu özelliğinden dolayı küresel dünyanın önemli bir aktörü konumunda yer aldığını belirtti. ' AB Tam üyelik için müzakerelerin devam ettiği bu süreçte müzakerelerdeki performansımızın önemli olduğunu' vurgulayan Tan, bir çok konuda entegrasyon çalışmalarının devam ettiğini, AB'nin entegrasyonda hata istemediğini, her şeyin formata uygun olmasını, bunun için de "Fon" kaynaklarının kullanımının üzerinde önemle durduklarını belirtti.

Sağlık hizmetlerinin Gaziantep'te planlanmasına dair genel bilgiler veren Dr. Gökhan Ürkmez, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan istatistiksel bilgileri sundu.
Göçün en büyük sonuçlarından biri olan Yoksulluğa değinen GTO Genel Sekreter Yardımcısı Figen Çeliktürk, yoksulluğun ortadan kaldırılması için istihdamın arttırılması sürecinde yapılması gerekenleri sıralayarak, yoksulluk-istihdam ilişkisine dikkati çekti. Çeliktürk, bu süreçte yapılması gerekenleri 'Mevcut işletmelerin korunması ve gelişimi, yeni yatırımların ve iş olanaklarının arttırılması, girişimciliğin geliştirilmesi gibi' başlıklar altında ele aldı.
Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Sezer Cihan, göçün sebeplerine değinerek, kaçak yapılaşmanın ve gecekonduların aşırı göçün sonucunda ortaya çıktığını, bu oluşumun daha önceden izlenen yanlış politikalarla beslendiklerini söyledi. Cihan, "Şehirlerin bu göçe hazırlıklı olmayışları, göçle birlikte artan nüfusa yanıt verecek alanların planlanmaması ve yetersizliği sorunun çözümünü güçleştirdi" dedi.