Etek tehdidi İzmir'i karıştırdı

İzmir'in Bayındır ilçesi Kaymakamı'nın başarısız okul müdürlerini tehdit ettiği iddia ediliyor.

Etek tehdidi İzmir'i karıştırdı
İzmir'in Bayındır ilçesi Kaymakamı Alaattin Aktaş'ın geçtiğimiz hafta düzenlenen bir toplantıda "Başarısız olan okul müdürlerine etek giydireceğim, erkekler etek, kadınlar pantolonla gelecek" dediği iddiası İzmir'i karıştırdı. Protokolün önünde söylenen bu sözler üzerine Türk Eğitim-Sen İzmir Şube Başkanı Sami Özdemir, İzmir Vali Yardımcısı Sait Topoğlu'na Kaymakamı şikayet ederken, Eğitim-Sen Bayındır temsilcisi Şenol Memiş de konuyla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı. Eğitimciler, kaymakama sözleri nedeniyle ateş püskürürken, Aktaş'ın bir özür toplantısı düzenlemesini beklediklerini açıkladı.

Milli Eğitim camiasını karıştıran olay 9 Ekim Cuma günü Bayındır'da düzenlenen "Halk Eğitim Koordinasyon Toplantısı"nda meydana geldi. Belediye başkanı, ilçe milli eğitim müdürü, okul müdürleri, halk eğitim müdürü, emniyet müdürü, jandarma komutanı, sosyal yardım vakfı müdürü ve Türk Eğitim-Sen ilçe temsilcisinin katıldığı toplantıda, bir okul müdürünün ÖSS ve SBS sınavlarıyla ilgili söz almasının ardından toplantıyı yöneten Kaymakam Alaattin Aktaş'ın tartışma yaratan sözleri sarf ettiği belirtildi. Sendika temsilcilerinin genel merkezlerine bildirdiği raporda Kaymakam Aktaş'ın "Önümüzdeki günlerde bu konuda bir toplantı yapacağım. Erkek okul müdürleri yanlarında etek, bayanlar da pantolon getirsin. Başarısız olanlar bunları giyecek" dediği yer aldı. Bu sözlerin ardından Türk Eğitim-Sen Bayındır temsilcisi Sibel Akaslan'ın "Biraz ağır olmadı mı Kaymakam Bey" uyarısı üzerine Kaymakam Aktaş'ın "Eğer ben başarısızsam ben de etek giymeye razıyım" dediği sendika raporlarına geçti. Protokolün önünde gerçekleşen bu konuşmaların ardından harekete geçen sendikalar Kaymakam Alaattin Aktaş'ı Valiliğe şikayet etti. Sendika temsilcileri ayrıca kaymakam hakkında suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor.

KAYMAKAM: ESPRİ YAPTIM


Göreve başladığı günden bu yana eğitim faaliyetleriyle yakından ilgilendiğini, eğitimde önemli başarılar elde ettiklerini kaydeden Kaymakam Alaattin Aktaş, bu yıl 6. ve 7. sınıflar için yapılan Seviye Belirleme Sınavı'nda ilçenin başarısında düşüş olduğunu belirterek şöyle konuştu:
''Toplantıda bu kadar gayretli çalışmalara rağmen, istenen başarının gösterilememesinin bizi üzdüğünü anlattım. Meselenin önemine dikkati çekmek için 'Başarı sağlanması için gerekirse etek giymeyi konuşuruz' dedim. Bu esprili bir ifadeydi. Eğitime verilen öneme dikkati çekmek için söylenen bir ifadeydi. Şeklen bile olsa 'Etek giydireceğim' demedim. Böyle bir şey olabilir mi? Görevim boyunca ömrümü eğitime adadım. Çalışmaya devam edeceğim.''

"KÜÇÜK DÜŞÜRÜLDÜK"

Toplantıya katılan ve orada yaşananları Türk-Eğitim Sen Genel Merkezi'ne rapor eden Türk Eğitim Sen Bayındır Temsilcisi Sibel Akaslan şunları söyledi:
"Bu durum milli eğitim camiasını çok üzdü. Kaymakam Bey ve diğer personelin önünde eğitimciler olarak küçük düştük. Kaymakam beyin eğitim camiasından ve okul müdürlerinden özür dilemesi gerekiyor. Maalesef yaşananlar çok talihsiz. Kaymakam beyin sözlerinin ardından 'Bu biraz ağır olmadı mı' şeklinde müdahalede de bulundum. Ancak 'Ben başarızıssam ben de etek giyerim' diye devam etti. Toplantının ardından konuyu rapor haline getirip İzmir 1 nolu şube başkanı Sami Özdemir'e aktardım. Gerekli işlemi 1 nolu şube yapacaktır."

Sami Özdemir (Türk Eğitim-Sen 1 Nolu Şube Başkanı): "Burası muz cumhuriyeti değil"

"Bayındır temsilcimiz rapor halinde konuyu bize aktardı. Vali Yardımcısı Sait Topoğlu'nu ziyaret ederek durumu aktardık. Kaymakam bey böyle demek istemediğini söylemiş. Ancak tüm protokolün önünde ne söylediğini herkes duymuş. Erkek okul müdürlerinden etek, bayanlardan da pantolon getirmelerini istemiş. Hiç kimse böyle bir hakarette bulunamaz. Suçu olan varsa gerekli soruşturmayı yapar. Bu ülkeyi yöneten kişilerin ne konuşacağını değil, ne konuşmayacağını çok iyi bilmesi gerekir. Kaymakam Bey'in okul müdürlerini toplayarak özür dilemesini, yanlış anlaşıldığını belirtmesini istiyoruz. Eğer bunu yapmazsa İçişleri Bakanılğı'na suç duyurusunda bulunacağız. Kim olursa olsun eğitim camiasından arkadaşlarımızı ilçenin üst düzey bürokratları önünde onur kırıcı şekilde aşağılayacak böyle bir cümleyi kabul etmek mümkün değil. Hiçbir makam ve mevki bu sözleri söyleme yetkisini vermez. Yanlışlık hata görüyorsa, disiplin cezası yönünde inceleme başlatır. Burası Türkiye Cumhuriyeti devleti. Sosyal hukuk devleti. Burası muz cumhuriyeti değil ki."

Şenol Memiş (Eğitim Sen Bayındır temsilcisi):Suç duyurusunda bulunacağız

"Yaşananlar maalesef doğru. Katılamadığım bu toplantının ardından kaymakama yönelik sendika üyelerimizden çok yoğun tepki aldık. Bir mülki amirinin eğitimcilerine yönelik 'etek giydireceğim' ifadesi kabul edilemez. Yapılması gereken iş inceleme, soruşturma başlatmaktır. Toplantıda yer alan sendika üyelerimiz de müfettişin kendilerine sorması halinde bu ifadeleri duymadığını söylemeyecektir. Eğitim-Sen olarak Kaymakam beyin sadece uyarılması bizim için yeterli değildir. Böyle bir ifade kullanıldı ise gereği mutlaka yapılmalıdır. Biz Eğitim-Sen olarak savcılığa suç duyurusunda bulunacağız. Eğer valilik soruşturma izni vermezse konuyu İçişleri Bakanlığı'na kadar götüreceğiz. Sonuç çıkmazsa tepkimizi daha yüksek sesle dillendireceğiz. Devlet memurları, eğitimciler aşağılanmakta, onurları kırılmakta. İyi niyetle yapılmış olsa bile bu tür ifadelerin kullanılması tarafımızca kabul edilebilecek ve sözlü uyarıyla geçiştirilebilecek bir durum değil.