Bakan Günay Nemrut Dağı'nda

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Nemrut Dağı'na çıktı.

Bakan Günay Nemrut Dağı'nda
Tarifeli uçakla Adıyaman'a gelen ve burada törenle karşılanan Bakan Ertuğrul Günay, buradan Nemrut Dağı'na hareket etti. Zirvenin eteklerine geldiğinde kravatını çıkartarak, spor ayakkabılarını giyen Bakan Günay, hızlı bir şekilde zirveye doğru tırmandı. Günay dinlenmeden zirveye çıktı. Zirveye tırmandığında karşılaştığı manzara karşısında Günay, heykellerin aşınma ve doğal nedenlerden dolayı hızla tahrip olduğunu dile getirdi. Bakan Günay, ödenek olmasına rağmen bilimsel çalışmaların geç kalmasından şikayetçi oldu.

Nemrut Dağı zirvesinde 25 yıldan beri bekçilik yapan Osman Yetkin'e sorular soran Bakan Günay, heykellerin etrafındaki zincirleri geçmemeleri konusunda basın mensupları ve ziyaretçileri uyardı.

Bakan Günay, Nemrut Dağı zirvesine Malatya tarafından gidilen yolun zirveye kadar çıkmasına kızdı. Malatya yolunun diğer yolla aynı mesafede olması gerektiğini söyleyen Günay, gerekirse yolun bir daha geçilmemesi için tahrip edilmesi gerektiğini kaydetti.

Kommagene Nemrut Koruma Gelişme Projesini yürüten Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Öğretim Üyesi Neriman Şahin Güçhan'dan çalışmalar hakkında bilgi alan Bakan Ertuğrul Günay, bilimsel çalışmaların hızlanması gerektiğini kaydetti.

SORULARI YANITLADI

Nemrut Dağı zirvesinde basın mensuplarının sorularını cevaplayan Bakan Günay, 2 yıl önceye göre Nemrut Dağı'nda gözle görülür bir gelişme yaşanmamasının üzüntüsünü yaşadığını belirterek, "Nemrut Dağı, eşi bulanmayan tarihsel kalıntılara sahiptir. Burada doğanın ve insanların yarattığı tahribatlar var. Göreve geldiğim günden bu güne gözle görülür bir çalışma yapamamanın üzüntüsünü yaşıyorum. Tahribat sürecini yavaşlatmak ve koruma altına almak için çalışıyoruz. Maddi sıkıntımız yok, proje eksiğimiz var. ODTÜ tarafından iki yıldan beri çalışma yapılıyor. Bu güne kadar bu çalışmalarda önemli bir boyut kaydettik. TBMM tarafından kaynak temin ettik. Adıyaman'ı ve Nemrut'u çok önemsiyorum. Dünya miras alanlarında Türkiye'nin 9 yeri var. Nemrut'ta sadece heykelleri korumak değil, çevre düzenlemesiyle ilgili çalışmalar da var. Bu eserler, benzeri olmayan eserler. Çevre düzenleme projelerimizi gelecek yıl uygulamaya başlayacağız" dedi.