Yeşil kart vurgunu

Diyarbakır, Gaziantep, İzmir, İstanbul, Mersin ve Bursa'da 26 bin 201 kişinin usulsüz yeşil kart edindiği ortaya çıktı. Usülsüz kartların 21 bin 774'ü bakın hangi ilde verildi?

Yeşil kart vurgunu
Buna göre, haksız yeşil kart edinenlerin Diyarbakır'da 21 bin 774, Gaziantep'te 2 bin 613, İzmir'de bin 485, İstanbul'da 257, Mersin'de 63 ve Bursa'da da 9 kişi olduğu tespit edildi.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın, CHP Amasya Milletvekili Hüseyin Ünsal'ın yazılı soru önergesine verdiği cevaba göre, İstanbul'da kamu makamlarını yanıltarak 257 kişi yeşil kart aldı. Mevzuata aykırı alınan bu yeşil kartlar iptal edildi ve 424 bin 774 TL harcama tutarının iki katı ceza kesildi. Kesilen cezaların 463 TL'si tahsil edildi. Tahsil edilemeyenlerin işlemleri ise devam ediyor.

İzmir'de de bin 485 kişi haksız yeşil kart aldı. Bunların 23'ü Cumhuriyet Savcılığına bildirilirken, tespit edilen 49 bin 232 TL'lik harcamadan 10 bin 547 TL'si tahsil edildi.

Bursa'da 9 kişi haksız yeşil kart aldı. Toplam 2 bin 386 TL olarak saptanan harcama, iki katı olarak tahsil edildi.

GAZİANTEP'TE TESPİT ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Gaziantep'te haksız yeşil kart alan 2 bin 613 kişinin yaptığı harcamalar tahsil edilmek üzere İl Sağlık Müdürlüğü'ne bildirildi. 109 kişi de Gaziantep Cumhuriyet Savcılığı'na sevk edildi. Gaziantep'te usulsüz yapılan harcamalarla ilgili tespit çalışmaları devam ediyor.

Mersin'de 63 yeşil kartlı hakkında cezai işlem yapıldı. Bu kişilerden 35'inin davaları mahkemelerde devam ediyor, 1'inin davası kişinin lehine sonuçlandı. Usulsüz edinilen yeşil kartlardan yapılan harcama tutarı henüz tespit edilemedi. Sadece bir kişiye yapılan bin 847 TL'lik harcama iki katı olarak tahsil edildi.

EN YÜKSEK RAKAM DİYARBAKIR'DA

Bu 6 il içerisinde Diyarbakır en fazla sayıda usulsüz yeşil kart edinilen il oldu ve bu ilde 21 bin 774 yeşil kart iptal edildi. Yapılan harcamaların tahsili için işlemler devam ediyor.

İstanbul, İzmir, Bursa'da, Gaziantep, Diyarbakır'da kanunsuz yeşil kart alınmasıyla ilgili hiç bir kamu görevlisi hakkında adli ve idari soruşturma açılmadı. Sadece Mersin'de yeterli inceleme yapmadan yeşil kart başvurularını kabul eden iki kamu görevlisi hakkında açılan soruşturma sürüyor.