Rusya ve Ermenistan'ın işbirliği

Türkiye ile Ermenistan arasında Zürih'de imzalanan protokolün ardından Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan Moskova'ya ani bir ziyaret gerçekleştiriyor.

Kremlin kaynakları Ria Novosti haber ajansına yaptığı açıklamada iki liderin askeri işbirliği, ikili ticaret ve enerji alanında ortak projeleri müzakere edeceklerini belirtti. Ziyaretin Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in daveti üzerine gerçekleştiği kaydediliyor.

Kaynak, yaptığı değerlendirmede, "Ekonomik krize rağmen Rusya, Ermenistan dış ticaretinde lider konumunu koruyor. Düzenli olarak gerçekleşen siyasi diyaloglar Rusya-Ermenistan ilişkilerine önemli bir ivme kazandırıyor." dedi. 2009'un ilk dokuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 gerileyen ikili ticaret, toplam 428 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Moldova'nın başkenti Kişinev'de Azerbaycan Cumhurbakanı İlham Aliyev'le ikili ve üçlü iki zirve gerçekleştiren Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan, Moskova ile ilişkilere önem veriyor. Bağımsız Devletler Topluluğu'nun dışında Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü üyesi olan Ermenistan, 'Hızlı Hareket Gücü'nde de yer alıyor. Moskova ile Erivan arasında mevcut askeri anlaşmalara göre, Ermenistan'ın sınır güvenliğini Rusya sağlıyor.