Diyasporadan barışa tehdit

Dünya gündemi Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanan protokolü konuşurken,Diaspora barışı tehdit etti.

Ermeni diasporası konuya tepki ile yaklaşırken bir çok ülke gelişmelerden memnun olduğunu açıkladı. Merkezi Erivan'da bulunan Arminfo ajansının haberine göre, İsveç'teki Ermeni Federasyonu Başkanı Vahagn Avediyan, söz konusu protokollerin Ermenistan ile diaspora arasındaki ilişkileri ''parçaladığını'' ifade ederek, ''protokollerin imzalanmasından sonra, diasporanın atacağı ilk adım, Ermenistan'ı finanse etmeyi durdurmaktır'' dedi.

Bu Türkiye’nin başarısı

Avediyan, ''gecikmenin, Ermenistan'ın kendi tutumunda değişiklikler yaptığı, bu şekilde diasporaya Türk-Ermeni ilişkilerinin normalleşmesi sürecinden vazgeçtiği görüntüsü vermesinden kaynaklandığını'' söyledi. Protokollerin daha sonra her iki ülke parlamentoları tarafından da onaylanmasının beklendiğini söyleyen Avediyan, ''bu sürecin Ermenistan için iyi sonuç vermeyeceğini'' savundu.

Obama sözünden döndü

Amerikan Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA) Başkanı Ken Hachikian da Türk-Ermeni ilişkilerinin normalleşmesini öngören protokollerin ''tek taraflı'' olduğunu savunarak, ''üzücü olmasına rağmen bunun Türkiye'nin başarısı olduğunu'' dile getirdi. Hachikian, Obama’yı sert eleştirerek “Ermeniler’in kolun bükmek için diplomasi yolunu kullandığı” ifade etti.