Finacial Times: Türkiye için zafer

İngiltere'nin en popüler gazetelerinden biri olan Financial Times, Türkiye ile Ermenistan ilişkilerin normalleşme protokollerinin imzalanmasının bölgede kalıcı barışı sağlayacağını ve bunun Türkiye için önemli bir zafer olacağını yazdı.

Financial Times gazetesi, iki ülke ilişkilerinin normalleştirilmesi için atılacak imzalarla, hem diplomatik ilişkilerin yeniden inşasının sağlanacağını, hem de sınırın açılmasıyla birlikte barış ortamının daha da genişletebileceğini belirtti.

Türkiye ile Ermenistan arasında bugün İsviçre'nin Zürih kentinde imzalanacak protokollere ve iki ülke ilişkilerine bugünkü İngiliz gazeteleri sayfalarında geniş yer ayırdı.
Times, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın da imza törenine katılacağını belirtti. Gazete, bunun da ABD'nin Kafkasya bölgesine verdiği önemin en önemli göstergesi olduğunu ifade etti. Financial Times, "Bölgesinde barışı destekleyen bir strateji izleyen Türkiye için bu bir zafer olacak" yorumunu yaptı.

Times gazetesi,  "Ermenistan ve Türkiye yüzyıllık husumete bugün son verecek" diye yazdı. Haberde, yüksek düzeyli diplomatlar tarafından da izlenecek imza töreninde Türkiye ve Ermenistan Dışişleri Bakanlarının imzalayacağı protokollerle, "Avrupa'nın son kapalı sınırının açılacağı" kaydedildi. Gelecek Çarşamba günü oynanacak Türkiye-Ermenistan maçına da değinen gazete, "Bu maç, ilişkilerin yeniden inşası için son tarih niteliği taşıdı" yorumunu yaptı. Times, imza töreninin, iki ülke kamuoylarındaki çeşitli grupların protestolarına yol açtığını da yazdı.