Okulda namaza izin çıktı

Alman mahkemesi okulda namaz kılmak isteyen Türk öğrencinin açtığı davada hüküm verdi. Karar okul idaresini kızdırdı...

Almanya'nın başkenti Berlin'deki bir okulda Türk öğrenciye namaz kılma izni çıktı..

Türk öğrenci Yunus M. dini vecibelerini okulda yerine getirmek isteğiyle mahkemeye başvurdu.. Mahkeme ise öğrencinin ders dışında günde bir kez okulda namaz kılabileceğine izin verdi.

Türk öğrenci sevinirken okul yönetimi kararı memnuniyetsiz karşıladı. Diesterweg-Gymnasium okulunun müdürü Brigitte Burchardt, bir öğrencinin başvurusu üzerine okulda ders dışında günde bir kez namaz kılmaya izin veren mahkeme kararıyla ilgili olarak, "Öğrencilerin dini inançlarını yerine getirmeleri isteniyorsa okulların uygulamayı nasıl yapacağının da tartışılması gerektiğini" belirtti.

BENİM DİNİM SENİNKİNDEN DAHA İYİ KAVGASI ÇIKIYOR

Burchardt, ''Öğrencilerin dini inançlarını yerine getirmeleri isteniyorsa uygulamayı nasıl yapacağımız da başka yerlerde tartışılmalı'' dedi.

Yunus M'nin isteğinin, öğrenciler arasında tartışma yaratmasından endişe duyduğunu söyleyen okul müdürü, gençler arasında şimdiden 'benim dinim, seninkinden daha iyi' şeklinde kavgalar çıktığını, okulda 29 ulustan çocuğun eğitim gördüğünü, okulda bir birlik ve beraberlik ortamının yaratılmasını istediklerini kaydetti.

TÜRK ÖĞRENCİYE NAMAZ İÇİN ODA TAHSİS ETTİLER

Demokratik bir ülkede yaşadıklarını ve farklı bir karar beklemiş olsalar da Berlin İdare Mahkemesi'nin Yunus M'nin lehine verdiği kararı uygulayacaklarını belirten Burchardt, namaz kılabilmesi için Yunus M'ye bir oda tahsis ettiklerini söyledi.

Burchardt, soru üzerine, öğrencilerin istedikleri yerde namaz kılmasına izin veremeyecekleri için Yunus M'ye bir oda tahsis ettiklerini belirtti.

Berlin İdare Mahkemesi dün, Yunus M'nin okulda ders saatleri dışında her gün bir kez namaz kılabileceğine hükmetmişti.

TÜRK VELİLER DE KARARDAN RAHATSIZ


Berlin Brandenburg Türk Veliler Birliği Başkanı Tülay Usta da bu şekilde bir karar çıkmasını olumlu bulmadıklarını dile getirdi. Okulun çocukların tarafsız olarak öğrenim gördüğü bir yer olduğunu hatırlatan Usta, 'kimin hangi dine mensup olduğu ve dinini nasıl tatbik ettiği kimseyi ilgilendirmemeli' dedi. Usta, okulda böyle bir uygulamaya izin verilmesini doğru bulmadıklarını vurguladı.

DAVA İKİ YIL ÖNCE AÇILMIŞTI

Yunus M., bundan yaklaşık iki yıl önce beş-altı arkadaşıyla okul koridorunda namaz kılmış, okul yönetiminin bunu yasaklaması üzerine de mahkemeye başvurmuştu. Berlin İdare Mahkemesi 2008 yılında verdiği geçici kararda, Müslüman öğrencinin okulda herkesin gözü önünde olmayan bir mekanda namaz kılabileceğine hükmetmişti. Diesterweg Gymnasium yönetimi de öğrenciye namaz kılması için kapalı bir yer göstermek zorunda kalmıştı. Yunus M. anahtarını öğretmenlerden aldığı, bazı derslerin yapıldığı bir sınıfta namaz kılıyor.