1700 yıllık gladyatör

Denizli'nin Yenicekent beldesindeki Tripolis Antik Kenti'nde yapılan kazılarda, 1700 yıllık gladyatör iskeleti bulundu.

Ege Üniversitesi (EÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Tripolis Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Yrd. Doç. Dr. Aytekin Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kıt imkanlarla gerçekleştirdikleri kazı ve restorasyon çalışmaları sırasında, 1700 yıllık gladyatör iskeleti ve gladyatör kabartmalı kandiller bulduklarını söyledi.

Nekropol alandaki kazılarda ilginç bulgulara rastladıklarını bildiren Yrd. Doç. Dr. Erdoğan, burada 6 mezar temizlediklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Bulduğumuz 6 mezarda, gladyatör iskeleti, gladyatör kabartmalı heykeller ve gözyaşı şişeleri bulduk. Ayrıca mezarlardan o zamanın spor malzemeleri de çıktı. Buluntulardan yola çıkarak, bu mezarların sporcu ailelere ait olduğunu tahmin ediyoruz"

Yrd. Doç. Dr. Erdoğan, bulunan iskeletin normalden büyük ve kemik yapısının gelişmiş olduğunu tespit ettiklerini ifade etti.

Yazılı kaynaklarda Tripolisli sporcuların başarılarından söz edildiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Erdoğan, "Bu kaya mezar da büyük ihtimalle bir gladyatör ailesine ait" diye konuştu.

Kazılarda horoz kabartmalı kandillerin de bulunduğunu bildiren Yrd. Doç. Dr. Erdoğan, o dönemlerde horozun güç ve onurun simgesi olarak algılandığını söyledi.